NavMenu

EPS odustaje od rekonstrukcije blokova A1 i A2 u TENT-u? - Propušteni rokovi za dopunu zahteva za procenu uticaja na životnu sredinu projekta za povećanje snage i produženje radnog veka

Izvor: eKapija Nedelja, 17.04.2022. 12:20
Komentari
Podeli
(Foto: Zdravko Lončar)
Ministarstvo zaštite životne sredine donelo je krajem marta rešenje o odbacivanju zahteva za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta za produženje radnog veka i povećanje snage blokova A1 i A2 u TE Nikola Tesla A u Obrenovcu.

U rešenju se navodi da je zahtev koji je u martu 2020. podnela Elektroprivreda Srbije nepotpun, te je zatražena dopuna dokumentacije u roku od 30 dana.

EPS je, međutim, u maju, obavestio Ministarstvo da "zbog teškoća koje su nastupile usled pandemije Covid-19 nije u mogućnosti da dopuni zahtev i da će to učiniti čim se steknu uslovi".

Nakon godinu dana, navodi se u rešenju, to još uvek nije učinjeno i Ministarstvo je ponovo zatražilo dopunu, koja ponovo nije dostavljena, pa je sada doneto rešenje o odbacivanju zahteva, protiv kojeg je žalbu bilo moguće uložiti do kraja marta.

EPS već duže vreme planira da poboljša kapacitete dva najstarija bloka u najvećoj srpskoj termoelektrani.

Najpre je za mart 2019. najavljen tender za obnovu blokova A1 i A2 snage po 210 MW, za koje je u više navrata različitim studijama utvrđeno da su na izmaku snaga i da je neophodna njihova rekonstrukcija, povećanje proizvodne snage i produženje radnog veka.

Donedavni vd direktora EPS-a Milorad Grčić tada je, na obeležavanju 49 godina od početka rada prvog proizvodnog bloka TENT-a najavio da će "nakon skoro pola veka postojanja, dva najstarija bloka u termoelektrani Nikola Tesla uskoro biti modernizovana i prilagođena ekološkim evropskim standardima".

On je tada rekao i da je pre nekoliko godina u strategiji EPS postojanje blokova A1 i A2 bilo otpisano, ali da je u poslednje tri godine "takva neodgovorna odluka ispravljena".


Međutim, do najavljene revitalizacije nije došlo, a onda se krajem prošle godine desila havarija prilikom koje je došlo do iskakanja svih blokova u TENT-u.

Već u januaru ove godine raspisan je tender za prilagođavanje bloka A3 zbog rekonstrukcije bloka A1 i A2.

Kako je navedeno iz EPS-a, da bi otpočeo obiman rekonstrukcije blokova A1 i A2, koji su poslednji put obnovljeni 80-ih godina prošlog veka kako bi radili u toplofikacionom režimu namenjenom za grejanje Obrenovca, neophodno je da drugi proizvodni sistemi preuzmu ulogu ovih blokova dok traje njihova rekonstrukcija.

Međutim, jedina pristigla ponuda ocenjene je kao neprihvatljiva jer je višestruko prešla procenjenu vrednost posla od 150 miliona dinara.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.