Izvor: eKapija | Subota, 16.04.2022.| 14:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Plan gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica - 192 km cevi za gasifikaciju i povezivanje beogradskih i opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga sa Divčibarama i RS

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica, sa elementima detaljne regulacije.

Naručilac plana je Millennium Team doo Beograd, nosilac izrade Ministarstvo, a izvršioci Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije i GeoGIS konsultanti doo.

Granica prostornog plana obuhvata koridor ukupne dužine oko 192 km i širine oko 600 m. Obuhvaćeni su delovi teritorija gradskih opština Barajevo, Obrenovac, Čukarica i Lazarevac (grad Beograd), grada Valjeva i opština Lajkovac, Mionica, Ub i Osečina (Kolubarski upravni okrug), opština Požega (Zlatiborski upravni okrug), i grada Loznice i opštine Krupanj (Mačvanski upravni okrug), ukupno 98 katastarskih opština.

Kako je navedeno u dokumentu, osnovni cilj izgradnje gasovoda je da se obezbedi gasifikacija i razvoj gasovodne infrastrukture i povezivanje gradova i opštinskih centara, posebno dela područja grada Beograda, odnosno njegovih gradskih opština Čukarice, Barajeva, Lazarevaca i Obrenovaca, zatim opština Ub, Ljig, Lajkovac i Mionica, grada Valjeva sa Turističkim centrom "Divčibare", opština Osečina, Krupanj i grada Loznice, kao i obezbeđenje povezivanja sistema sa Republikom Srpskom, odnosno BiH.

Planirani razvodni gasovod Beograd-Valjevo-Loznica sa odvojcima će se graditi kao sistem objekata i instalacija koji čine linijski deo sa razvodnim cevovodom i odvojcima, kao i nadzemni objekti i pratećainfrastruktura.

Linijski deo gasovoda je planiran kao jednocevni sistem od čeličnih cevi prečnika oko DN 500 na deonici od Beograda do Valjeva i oko DN 400 na deonici od Valjeva do Loznice projektovane za maksimalni radni pritisak (MOP) 50 bar. Odvojci sa razvodnog gasovoda planirani su sa prečnikom cevi od DN 100 i DN 150, osim u slučaju odvojka ka Valjevu gde je prečnik cevi oko DN 300.

Početni deo koridora razvodnog gasovoda predstavlja priključak na magistralni gasovod MG 05 u delu planirane GRČ "Cerak" na području gradske opštine Čukarica (Grad Beograd), a krajnji deo gasovodnog koridora predstavlja planirani GRČ "Loznica" na području istočno od Loznice, gde se ujedno obezbeđuje povezivanje razvodnog gasovoda prečnika DN 400 sa međunarodnim gasovodom RG 05-08 kojim se prirodnim gasom snabdeva Republika Srpska.

Prenosni kapacitet gasovoda, preko odvojaka sa razvodnog gasovoda je planiran za potrebe većih potrošača duž trase gasovoda, kao i perspektivno povezivanje sa
drugim razvodnim i interkonektivnim gasovodima.

Za potrebe povezivanje razvodnog gasovoda sa sekundarnom gasovodnom mrežom, koja će se razvijati u skladu sa zahtevima većih privrednih potrošača i javne potrošnje na nivou lokalnih samouprava, planirano je devet glavnih mernoregulacionih stanica (GMRS): "Barajevo", "Obrenovac", "Ub", "Lazarevac 2",
"Lazarevac 1", "Valjevo 1", "Valjevo 2", Osečina" i "Mionica"

U planu je i gradnja pristupnih puteva i elektroenergetske mreže, kao i objekata u funkciji komandnih centara u kojima se obavlja proces daljinskog upravljanja transportom gasa.

Podsetimo, Srbijagas je u maju objavio obaveštenje o sprovođenju pregovaračkog postupka bez javnog poziva za izgradnju razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica.

Tada je navedeno da će gasovod biti dužine 160 km, sa 8 glavnih merno-regulacionih stanicama, a rok za završetak godinu dana.

Mešutim, u junu je postupak obustavljen pre isteka roka za podnošenje ponuda, sa obrazloženjem da je "naručilac došao do saznanja da je prethodno neophodno izvršiti proveru stanja tla na deonicama budućeg gasovoda".

U avgustu je prostorni plan gasovoda stavljen na rani javni uvid, iz koje se videlo da će biti duži za 30 kilometara.

Vrednost gradnje gasovoda procenjena je na 8,82 milijarde dinara, odnosno 75 mil EUR.

U Nacrtu prostornog plana gasovoda Beograd-Valjevo Loznica koji je trenutno na javnom uvidu, navedeno je i da se u narednom periodu predviđa gradnja novih gasovoda u Srbiji u dužini od više stotina kilometara.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE