NavMenu

Planira se gradnja turističko-komercijalnog sadržaja na graničnom prelazu Horgoš - U planu povećanje broja saobraćajnih traka

Izvor: eKapija Petak, 15.04.2022. 13:04
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / YouTube / MUP Republike Srbije)
Republička direkcija za imovinu investitor je objekta turističko-komercijalnog sadržaja na graničnom prelazu Horgoš a na autoputu E 75.

Objekat je u osnovi pravouganog oblika, dimenzija, bruto površine oko 681.82 m2, maksimalne spratnosti P+1.

Namena objekta je uslužna delatnost (špedicije, pošta, menjačnica, turistički biro, kafe restoran sa kuhinjom, sanitarni čvor, itd.). Svi navedeni sadržaji su predviđeni u prizemlju objekta, sa lakom dostupnošću. Na drugoj etaži objekta predviđen je prostor namenjene sedenju u okviru kafe restorana i sanitarni čvor.

Uz objekat je predviđen parking prostor za putnička vozila sa odgovarajućim brojem punjača za automobile na električni pogon (brzo punjenje, i to 10PM-5 punjača), popločane slobodne površine i zelenilo.

Za potrebe izgradnje ukida se parking za devet putničkih vozila. Na tom mestu uz objekat turističko-komercijalnog sadržaja predviđena je pomenuta izgradnja 10 parking mesta sa punjačima za električne automobile. Pristup ovim parking mestima i punjačima je sa kolovoza državnog puta.


Šta je još u planu?

U okviru putničko-carinskog terminala planirana je i izgradnja:

- nadstrešnice za kontrolu autobuskog saobraćaja na izlazu iz zemlje;
- kontrolnih kabina MUP-a i UC-a na izlazu iz zemlje i ulazu u zemlju;
- nadstrešnice za pregled autobusa, na izlazu iz zemlje;
- nadstrešnice za pregled autobusa na ulazu u zemlju; i
- nadstrešnice za privremeno oduzeta putnička i kombi vozila.

U postojećem stanju granični prelaz, u punom kapacitetu, funkcioniše sa 16 saobraćajnih traka, od čega je 12 namenjeno putničkom saobraćaju, a četiri teretnom. Na ulazu u zemlju tri saobraćajne trake na graničnoj liniji (PA+BUS+TV) se proširuju na šest, od toga četiri za putničke automobile, dva za autobuse i dva za terena vozila.

Na izlazu iz zemlje je analogna situacija: četiri saobraćajne trake za putničke automobile, dve za autobuse i dve za teretna vozila.

Na putničko-carinskom terminalu na ulasku u zemlju planirano je proširenje saobraćajnog platoa koje podrazumeva povećanje broja saobraćajnih traka i to za četiri, tako da će ukupan broj traka biti osam za putničke automobile i dva za autobuse.

Što se tiče robno-carinskog terminala, na ulazu u zemlju planirana je izgradnja još jedne saobraćajne trake na prilazu graničnom prelazu (prvenstveno namenjena za vangabaritna vozila) i izgradnja 79 novih parking mesta namenjenih teretnim vozilima koja su u procesu granične kontrole, tako da će ukupan broj parking mesta za teretna vozila na ulaznom terminalu iznositi 111.

Što se tiče izlaska iz zemlje, broj saobraćajnih traka za putnička vozila se povećava za dva, tako da će u novoprojektovanom stanju biti ukupno šest traka za putnička vozila i dva za autobuse. Za teretna vozila planirana je izgradnja dve nove saobraćajne trake u dužini od oko 650m (jedna traka od stacionaže km 0+800 do km 1+384.60 i druga traka od stacionaže km 0+800 do km 1+520).

Takođe je predviđena i izgradnja novih 108 parking mesta, koja će obezbediti da teretna vozila ne stvaraju gužve na trakama autoputa i smaim tim se postiže neometano i bezbedno funkcionisanje saobraćaja na prilazu graničnom prelazu

Obrađivač plana je Šidprojekt iz Šida.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.