NavMenu

Kineski sistem FK-3 dopremljen u Srbiju

Izvor: Politika Sreda, 13.04.2022. 11:25
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Mnogi vazduhoplovni stručnjaci i entuzijasti bili su iznenađeni u noći između petka i subote kada su, na javno dostupnim radarskim podacima, videli grupu velikih kineskih vojnih transportnih aviona koja sa istoka ulazi u vazdušni prostor Turske. Preleteli su Bosfor, a zatim su preko Bugarske ušli u Srbiju i u subotu ujutru sleteli na Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Za poznavaoce avijacije prava je retkost da primete prelet aviona Y-20, a posebno u grupi letelica. Međutim, ono što su dovezli u Srbiju je mnogo veća vest - izvesno je da se radi o kineskom sistemu FK-3, nabavljenom za potrebe Vojske Srbije. Iako to ni u Beogradu ni u Pekingu nije zvanično saopšteno, svetski mediji prenose ovu informaciju.

U Ministarstvu odbrane nisu želeli da komentarišu medijske navode. Jedini podatak na ovu temu iz državnih struktura se svojevremeno "omakao" Jugoimport SDPR-u, javnom preduzeću specijalizovanom za nabavku naoružanja, koje je u jednom javno dostupnom izveštaju pomenulo kupovinu FK-3.

Srpski političari i vojni zvaničnici nikada se nisu izričito izjasnili o ovoj nabavci iako se objašnjavalo da će biti rešeno pitanje sistema protivvazduhoplovne odbrane velikog dometa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu uveče je, na vojnoj vežbi Vatreni štit 2022 na Pasuljanskim livadama, najavio da će u utorak ili sredu biti predstavljen "novi ponos Vojske Srbije".

Očigledno je da je i on čekao da isporuka iz Kine stigne u Srbiju, pa da najavi predstavljanje noviteta u vojsci. Neki poznavaoci vojne tematike navode da je moguće da su uz FK-3 stigle i kineske naoružane bespilotne letelice CH-95, čija je nabavka ranije objavljena.

FK-3 je uporediv s ruskim S-300 i američkim patriotom, reč je o izvoznoj verziji kineskog sistema HQ-22. Po izgledu, raketama smeštenim u cevne lansere na vozilu osmotočkašu, FK-3 liči na S-300, a po položaju za dejstvo, raketama postavljenim pod uglom od oko 60 stepeni, podseća na patriot.

Domet raketa ovog sistema je 100 kilometara po daljini i 27 kilometara po visini. FK-3 će biti dodeljen na korišćenje 250. brigadi za protivvazduhoplovna dejstva VS, koja već koristi savremene pancire S-1 i starije rakete ruske (sovjetske) proizvodnje neva i kub.


Kupovina aviona rafal i dronova bajraktar

Nabavkom migova 29 iz ruske i beloruske donacije VS nije završila proces jačanja avijacije. Ove letelice će biti u upotrebi duži niz godina, a pokrenuti su pregovori o kupovini eskadrile francuskih višenamenski borbenih aviona rafal, a možda i još jedne eskadrile korišćenih aviona tog tipa. Takođe, radi se na nabavci turskih bespilotnih letelica bajraktar, saopšteno je posle vežbe Vatreni štit 2022.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.