NavMenu

Odabrano pobedničko rešenje za Koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 12.04.2022. 15:07
Komentari
Podeli
(Foto: UNDP / Amanda Levete Architects)
Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona pobednik je konkursa za idejno rešenje Koncertne dvorane Beogradske filharmonije, koji je, na zahtev Vlade Srbije, organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

AL_A je nagrađivani arhitektonski studio koji je osnovala arhitekta Amanda Levit, dobitnica britanske nagrade RIBA Sterling. AL_A predvodi međunarodni tim koji uključuje pejzažne projektante firme VDLA (Van Dyke Landscape Architects, Inc.), inženjere portugalske firme AFA Consult i lokalne arhitekte Beogradskog studija Zabriskie, dok Arup nastavlja svoju ulogu u domenu akustičnog dizajna.

Amanda Levit, direktorka AL_A, kaže da će koncertna sala biti izraz skladnosti između prirode, arhitekture i muzike, na stožernoj tački u Evropi gde se susreću Istok i Zapad:

- To će biti mesto gde će se ljudi iz svih krajeva i kultura, svih uzrasta i veština, okupljati kako bi uživali u muzici svih žanrova.

Pojašnjavajući dodatno koncept istakla je da je sada više nego ikad važno pomiriti napetost koja vlada između prirode i gradova:

- Mi to ovde radimo tako što zamišljamo Koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije kao izraz harmonije. Sklada između građevine i prirodnog prostora, između istoka i zapada, između starog i novog, između generacija i između kultura.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije sastoji se od četiri glavne prostorne celine: velike dvorane za koncerte, sale za recitale, kreativnog centra i podijuma, svaki sa drugačijim karakterom, slaveći različite muzičke žanrove, privlačući različitu publiku i podstičući različite aktivnosti. Ove četiri prostorne celine okružuju društveni prostor koji čini srce Koncertne dvorane Beogradske filharmonije, sa zajedničkim pomoćnim prostorijama smeštenim ispod novostvorenog gradskog trga. Kroz ovako uređen prostor stvaramo zgradu bez prednje i zadnje strane, što rezultira jednom arhitektonskom panoramom. Zgrada i novi unutrašnji zajednički društveni prostor okupljaju se pod nadstrešnicom koja se prostire na svakom mestu, meko se oslanjajući između njih. Kroz ovu ekspresivnu formu zgrada govori o kretanju muzike. Materijalnost ovog pokrova stvoriće efekat talasanja koji odražava šarene vode reke Dunav, odražavajući pejzaž koji se menja sa promenom godišnjih doba i nagoveštavajući jedan novi spomenik kulture.

(Foto: UNDP / Amanda Levete Architects)

Kao naredni korak AL_A tim će raditi na izradi tehničke dokumentacije, koja je podeljena u tri faze, u skladu sa Zakonom Republike Srbije o izgradnji i planiranju, navedeno je na sajtu Beogradske filharmonije.

Buduća koncertna dvorana Beogradske filharmonije biće jedinstvena na Balkanu, osmišljena u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, navedeno je na sajtu UNDP. Objekat će sadržati više različitih prostora za izvođenje, održavanje proba i kreativnih nastupa, uključujući i simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta za publiku i 400 mesta za orkestar i hor.

- Cilj UNDP-a je da projekat Koncertne dvorane Beogradske filharmonije doprinese društvenom, ekonomskom i ekološkom razvoju zemlje - dodaje se.

Planirana lokacija objekta je na Novom Beogradu pored Palate Srbije, u Bloku 13, navedeno je na sajtu Beogradske filharmonije.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije je najveća kulturna investicija u regionu decenijama. Smešten pored istorijske Palate Srbija na Novom Beogradu, projekat predstavlja izuzetnu posvećenost izgradnji svetlije, održivije budućnosti grada prema viziji Ivana Tasovca, dodaje se.

- Oduševljeni smo rešenjem studija AL_A, dizajnom koji ne samo da slavi jedinstvenost našeg orkestra, već i pruža pristupačno, posebno i atraktivno mesto za društvena okupljanja u glavnom gradu Srbije koje slavi stil života Beograda kao evropske metropole i novi dom Beogradske filharmonije kakav zaslužuje - rekao je Darko Krstić, vd direktora Beogradske filharmonije.


Konkurs sproveden tokom 2021. godine

Konkurs za najbolje arhitektonsko rešenje sproveden je tokom 2021. godine, sa željom da privuče svetski poznate projektantske kuće. Kao rezultat, dobijeno je 37 prijava iz 15 različitih zemalja. Nakon procesa pretkvalifikacije, koji je podrazumevao ispunjenost tehničkih i drugih kriterijuma javne nabavke, osam kompanija je ušlo u uži izbor i nastavilo takmičenje u sledećoj fazi, pojašnjavaju.

- Prijave za konkurs bile su bazirane na projektnom zadatku koji su pripremili konsultanti za strateško planiranje u oblasti umetnosti i kulture iz ARUP-a, i Planu detaljne regulacije koji je Grad Beograd usvojio 2018. godine. Žiri je ocenjivao šest predloga u finalnoj fazi konkursa. Predstavnik UNDP-a je predsedavao žirijem koji je izabrao pobednika ovog konkursa. Žiri je bio sačinjen od devet članova, među kojima su bili međunarodni i lokalni arhitekti, stručnjaci u oblasti projektovanja koncertnih dvorana i sprovođenja konkursa, kao i predstavnici Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Beogradske filharmonije - stoji na sajtu.

Ostalji učesnici su bili: Bevk Perovic arhitekti, Estudio Lamela, Diller Scofidio + Renfro, MVRDV i Snohetta Oslo.

Međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rešenje Koncertne dvorane Beogradske filharmonije 2021. godine organizovan je u partnerstvu sa Kabinetom predsednice Vlade, Ministarstvom kulture i informisanja, Kancelarijom za javna ulaganja, Gradom Beogradom i Beogradskom filharmonijom.


Fotogalerija
Međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rešenje Koncertne dvorane Beogradske filharmonije
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.