NavMenu

Mihajlović: Energetska tranzicija i zelena agenda prioritet u razvoju energetike na globalnom nivou

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.04.2022. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da su klimatski izazovi najvažnija tema sa kojom se suočavaju sve zemlje i da proces energetske tranzicije i zelena agenda ostaju prioritet u razvoju energetike na globalnom nivou.

Ona će sutra kopredsedavati sastanku Komiteta za energetiku i klimu Energetske zajednice, koji se održava u Beču, navedeno je na portalu Ministarstva rudarstva i energetike.

Mihajlović je istakla da će glavne teme osmog energetsko-klimatskog foruma biti borba protiv klimatskih promena, povećanje energetske bezbednosti i nezavisnosti i mere koje su države preduzele tokom energetske krize, navedeno je na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

- Srbija kopredsedava sastanku, zajedno sa potpredsednicom Vlade Ukrajine, tu su i direktor Energetske zajednice, ministri iz regiona, kao i komesarka EU za energetiku. Razgovaraćemo o tome kako koja zemlja uspeva da osigura energetsku bezbednost upravo u trenutku kada je veliki broj zemalja zavistan od jednog dobavljača gasa. Pričaćemo i o tome kako utiču visoke cene električne energije i na domaćinstva i na privredu i šta su države preduzele u tom smislu. Ono što je važno jeste da Srbija duže vreme vodi računa o tome, još kada se završavala pandemijska kriza, vodili smo i te kako računa o tome da zbog visokih cena na evropskim tržištima zaštitimo domaću privredu i domaćinstva. Kada je reč o gasnom sektoru, "mi nemamo problema, ali smo spremni za svaku situaciju koja se može dogoditi u budućnosti, odnosno ako dođe do obustave isporuke", navela je ona.


- Svakako smo spremni i da takve odluke mogu biti promenjene u narednom periodu i razgovaramo o alternativnim lukama i rutama preko kojih ćemo osigurati bezbedno snabdevanje. Očekuje nas važan sastanak, sve odluke koje smo doneli na ministarskom sastanku u Beogradu u novembru prošle godine danas su još više dobile na značaju, posebno kada je reč o tome da kao region budemo energetski nezavisniji i bezbedniji. Sve što želimo da postignemo na tom polju možemo samo ako budemo nastavili da radimo na međusobnom povezivanju, unapređenju energetske efikasnosti i procesu dekarbonizacije. Pred nama su veliki izazovi, jer je cilj da da budemo energetski bezbedni, ali da ne izađemo iz okvira zelene agende - navela je Mihajlovićeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.