NavMenu

Trgovci naftnim derivatima: Administrativno određivanje cena ne garantuje snadbevenost tržišta

Izvor: Beta Ponedeljak, 11.04.2022. 15:11
Komentari
Podeli
(Foto: Deyan Georgiev/shutterstock.com)
Predstavnici naftnih kompanija i trgovaca gorivom ocenili su danas da administrativno određivanje cena goriva nije dobro u dužem periodu i da njihovo tržišno formiranje najbolje garantuje sigurnost snabdevanja.

Sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za Betu da je tržište nafte i derivata nafte dinamično jer na cene utiče mnogo faktora i da je administrativno teško utvrditi cene derivata, a da se takvom merom ne ugrozi snabdevanje, ako traje predugo.

- Cene svakog proizvoda, pa i naftnih derivata najbolje reguliše tržište. Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata ne garantuje sigurnost snabdevanja i ona je prihvatljiva u kraćem periodu, pa je i država smatra privremenom-rekao je Mićović.

Vlada Srbije donela je 10. februara uredbu kojom je ograničila cene naftnih derivata, evrodizela i evropremijuma BMB 95 i maržu trgovaca na šest dinara. Cene tih derivata svakih sedam dana utvrđuje Ministarstvo trgovine na osnovu prosečne veleprodajne cene u Srbiji.

Mićović je rekao da je administrativno određivanje cene neprihvatljivo i iz razloga što svaka kompanija ima svoju kalkulaciju jer se 70% dizela koji je najzastupljeniji u potrošnji u Srbiji proizvodi u rafineriji u Pančevu, a 30 % uvozi, dok 85% benzina potiče iz pančevačke rafinerije, a 15% iz uvoza.

On je rekao da je Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata na snazi oko dva meseca, što je duže nego što se očekivalo.

Naftne kompanije u Srbiji će, prema njegovim rečima, od 1. jula biti obavezne da naprave operativne rezerve za četiri dana prosečne proizvodnje, da bi se potom postepeno povećavale do 10 dana.

Formiranje obaveznih rezervi će, kako je rekao, povećati izdatke kompanija, a taj trošak će se, verovatno prebaciti na potrošače, pa će oni po dva osnova izdvajati sredstva kroz cenu kupljenog goriva, za formiranje operativnih, ali i strateških rezervi zemlje za koje se već izdvaja 2,6 dinara po litru.

Za formiranje strateških rezervi za 61 dan prosečne dnevne potrošnje Srbija se obavezala evropskom direktivom kroz dažbinu preko cene goriva i od 2014. godine prikupljeno je oko 500 miliona evra.


- To je značajna suma koja je prikupljena namenski kroz cenu goriva za formiranje strateških rezervi, ali od 2014. godine Ministarstvo finansija je od tog novca, koji se slivao u budžet, svega jednu četvrtinu opredelilo za formiranje strateških rezervi, a uvodi se nova, dodatna dažbina - rekao je Mićović.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenio je da administrativno ograničavanje cena ne garantuje redovno snabdevanje, a da se sada teško posluje sa maksimalnom maržom od šest dinara po litru.

- Trgovačka marža koju je odredila Vlada Srbije od šest dinara je zapravo oko pet jer se na maržu plaća porez na dodatu vrednost. Srećna okolnost za sada je što su cene kod Naftne industrije Srbije (NIS) koja je monopolista u snadbevanju, uglavnom niže od maksimalnih koje propiše Vlada Srbije, pa je marža ponekad veća za dinar-dva od dozvoljene, ali svejedno ona ne obezbeđuje rentabilno poslovanje - rekao je Atanacković.

Dodao je da je trgovačka marža u Hrvatskoj koja ima sličnu uredbu 12 dinara po litru, a da je u Srbiji pre ograničavanja rasta cena bila od deset do 15 dinara po litru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.