NavMenu

Kreće infrastrukturno uređenje marine u Velikom Gradištu - Raspisana nabavka vredna više od 33 miliona dinara

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.04.2022. 13:35
Komentari
Podeli
Ilustarcija (Foto: Ihi/shutterstock.com)Ilustarcija
Agencija za upravljanje lukama Beograd je raspisala javnu nabavku za izgradnju infrastrukture međunarodnog putničkog pristaništa u Velikom Gradištu u naselju Ram.

Procenjena vrednost radova iznosi 33.333.333 dinara bez uračunatog PDV-a.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije do 2025. godine u Velikom Gradištu predviđeno međunarodno putničko pristanište. Tokom 2017. godine započeta je izgradnja lučke infrastrukture nabavkom plutajućeg objekta, a 2019. godine Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju lučkog područja međunarodnog putničkog pristaništa. Agencija za upravljanje lukama je tokom 2021. godine izvršila nabavku materijala.

- Planirano je da međunarodno putničko pristanište bude izvedeno kao plutajući objekat za ukrcavanje i iskrcavanje putnika, smešten uz desnu obalu reke Dunav na stacionaži ~km 1077+500, neposredno uz parcelu na kojoj je utvrđeno lučko područja međunarodnog putničkog pristaništa. Snabdevanje plutajućeg objekta vodom i električnom energijom biće izvedeno priključcima sa kopna - pojašnjeno je.

Dodaje se da je postojećem plutajućem objektu potrebno omogućiti uslove za bezbedan vez, kao i prihvat i otpremu putničkih brodova i ukrcavanje/iskrcavanje putnika, odnosno funkcionisanje pri različitim hidrometeorološkim uslovima (promene vodostaja, vetar, talasi i sl.) koji mogu ugroziti stabilnost i poziciju plutajućeg objekta.

Raspisani tender predviđa postavljanje šipova, odnosno izgradnju sistema veza plutajućeg objekta međunarodnog putničkog pristaništa a što uključuje izradu projektne dokumentacije, pripremne radove, izradu i postavljanje šipova, te postavljanje plutajućeg objekta i završne radove.

Rok za izvršenje svih radova je 180 dana od potpisivanja ugovora.

Rok za prijam ponuda je 29. april, a detalji se nalaze OVDE.

Podsećamo da je u februaru 2022. potpisan sporazum o realizaciji prve faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu između ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama Vuka Perovića, direktora JVP Srbijavode Gorana Puzovića i predsednika Opštine Veliko Gradište Dragana Milića.

Ministarka Matić je tom prilikom navela da će početak rada na procesu izgradnje marina i međunarodnih putničkih pristaništa značajno doprineti unapređenju održivog i planskog razvoja nautičkog turizma u ovom delu Srbije, kao i razvoju turističko-rekreativnog kompleksa na Srebrnom jezeru, gde se iz godine u godinu beleži sve veći broj turista i noćenja.

- Trenutno postoji pristan za čamce bez pratećih sadržaja, ali Dunavom prolazi sve više luksuznih plovila i ti turisti takođe imaju želju da svrate na Srebrno jezero. Dunav ovde predstavlja i granicu sa Rumunijom, odakle dolazi sve veći broj turista - navela je ministarka.

Marina će se nalaziti na Dunavu, u neposrednoj blizini Srebrnog jezera. U sklopu nje planirani su i objekti kao što su uprava, klub, prostor za smeštaj plovila, smeštajni kapaciteti, komercijalni i drugi sadržaji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.