NavMenu

Nemačka planira razvoj novih 10 GW vetroelektrana godišnje

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.04.2022. 10:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačka je objavila dokument "Uskršnji paket" na preko 500 stranica kojim postavlja još ambicioznije ciljeve u zelenoj tranziciji. Nemački ministar finansija Kristijan Lindner opisao je zelenu energiju kao energiju slobode ("freedom energies"), navedeno je na sajtu OIE.

Paketom se predviđa izmena nemačkog Zakona o obnovljivim izvorima energije koji treba da omogući da udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije Nemačke skoči sa prvobitno planiranih 42% na 80% u 2030. godini sa perspektivom da Nemačka 2035. proizvodi 100% električne energije iz OIE.

Da bi postigla ciljeve, fokus je na energiji vetra. Od 2025. godine, volumen kvota za aukcije vetroelektrana iznosiće 12 GW godišnje, sa modelom dvostrane premije (CfD) kako bi se dostigao godišnji rast izgradnje više od 10 GW vetroelektrana godišnje na zemlji (onshore) tako da Nemačka ima 115 GW instalisanih kapaciteta vetroelektrana na zemlji u 2030. godini.

Dodatne mere obuhvataju povećanje kapaciteta mreže, pojednostavljenje i ubrzanje izdavanja dozvola, kao i podizanje administrativnih kapaciteta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.