Izvor: eKapija | Nedelja, 10.04.2022.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u kompleksu TENT B

(Foto: Print screen / Studija o proceni uticaja na životnu sredinu)
Elektroprivreda Srbije planira izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u kompleksu Termoelektrane Nikola Tesla B u Ušću kod Obrenovca. Tim povodom Ministarstvu zaštite životne sredine podnet je zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ukupna površina lokacije na kojoj se planira realizacija postrojenja je 85.018 m2.

Realizacija planiranog projekta obuhvata:

- izgradnju S1 - Postrojenja za prečišćavanje zauljenih otpadnih voda u kom će se vršti prečišćavanje zauljenih i zamazućenih otpadnih voda koje potiču iz: zone kotla (ekspander i drenažne jame), mašinske sale i bunkera (drenažne jame), postrojenja spoljašnjih mazutnih sistema, zone transformatora (pražnjenje sabirnih jama), garaže (pranje vozila), skladišta ulja i maziva (atmosferske vode) i pomoćne kotlarnice (kondenzat pare od grejanja mazuta); procenjene maksimalne količine zamazućenih i zauljenih otpadnih voda su oko 120 m3/h; prečišćene otpadne vode će se odvoditi u bazen hidromešavine u bager stanicama bloka B1 i B2;

- izgradnju S2 - Postrojenja za prečišćavanje zaugljenih otpadnih voda u kom će se vršiti tretman tokova zaugljenih otpadnih voda koja obuhvataju: atmosferske vode u okviru deponije uglja, atmosferske vode u okviru dopreme uglja, drenaža koloseka istovarne stanice, pranje kosih mostova, otpadne vode od odmrzavanja vagona, pranja buldožera; količine otpadnih voda kontaminirane ugljem značajno varira i mogla bi dostići maksimalni dnevni protok od oko 45 m3/h; prečišćene otpadne vode će se odvoditi u bazen hidromešavine u bager stanicama bloka B1 i B2;

- izgradnju S3 - Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz ODG u kom će se vršiti tretman otpadnih voda iz budućeg postrojenja za odsumporavanje; postrojenje S3 će biti izgrađeno na lokaciji budućeg postrojenja ODG za blokove B1 i B2; procenjene maksimalne količine otpadnih voda od ODG će biti oko 30 m3/h (15 m3/h po bloku); prečišćene otpadne vode će se odvoditi u bazen hidromešavine u bager stanicama bloka B1 i B2;

- zamenu opreme postojećeg postrojenja za prečišćavanje sanitarnih otpadnih voda PUTOKS I i PUTOKS II (biološki tretman sanitarnih otpadnih voda) - za potrebe prečišćavanja sanitarnih otpadnih voda postojeća oprema na postrojenjima PUTOКS I i PUTOКS II će se zameniti odgovarajućim montažnim jedinicama za prečišćavanje sanitarne otpadne vode odgovarajućeg kapaciteta; prečišćene sanitarne otpadne vode sa Putoksa će se kao i u postojećem stanju gravitaciono ispuštati u reku Savu preko obodnog kanala. Кoličine sanitarnih otpadnih voda prema su procenjene na 54 m3/h.

U kompleksu planiranog projekta će se obezbediti prenosiva pumpa, kapaciteta 50 m3/h, za upotrebu drenaže svih bazena i rezervoara postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Prenosiva pumpa će biti opremljena motorima, svim neophodnim pomoćnim delovima i fleksibilnim crevima za prenošenje drenaže iz svakog bazena i rezervoara sistema. Pumpa će biti u vagonu sa četiri točka.

Nakon tretmana otpadnih voda na Postrojenjima S1, S2 i S3, prečišćene otpadne vode se ispuštaju u bazen hidromešavine, u bager stanicama bloka B1 i B2. Sve prikupljene vode u bazenu hidromešavine se koriste za transport pepela (mešavina pepela i vode) na deponiju pepela i ispuštaju se u aktivnu kasetu. Otpadne vode sa deponije pepela (podzemne i drenažne) se ne ispuštaju u recipijent, već se koriste za kvašenje deponije pepela.

Realizacija planiranih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (zauljene, zamazućene, zaugljene, sanitarno-fekalne otpadne vode i otpadne vode od odsumporavanje dimnih gasova) predstavlja prioritet i preduslov zaštite kvaliteta vode reke Save, podzemnih voda, zemljišta, zdravlja stanovništva i zaposlenih, odnosno životne i društvene sredine i unapređenja stanja u oblasti upravljanja otpadnim vodama u komleksu TE Nikola Tesla B, jer će se izgradnjom uspostaviti primeran način upravljanja otpadnim vodama, u skladu sa važećom zakonskom regulativom Republike Srbije i najboljom praksom EU Direktiva, navedeno je u dokumentaciji.

Ukupna okvirna bruto površina PPOV TE Nikola Tesla B iznosi 9.070 m2, ostvarenih idejnim rešenjem, odnosno 2.080 m2 pod objektom.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u kompleksu Termoelektrane Nikola Tesla B, može biti održiv i ekološki prihvatljiv uz striktnu primenu projektovanih mera zaštite životne sredine i ekološkog monitoringa kao i mera prevencije, otklanjanja, minimiziranjai svođenja u zakonske okvire svih negativnih uticaja na životnu sredinu, naglašava se u Studiji.

A.K.
Pogledajte lokaciju
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE