NavMenu

Kotor bi mogao da postane matična luka za renomiranu evropsku kompaniju - Kruzeri i u Zelenici, u Baru do kraja godine rekordan pretovar

Izvor: Mina Subota, 09.04.2022. 14:08
Komentari
Podeli
(Foto: Faruk Kaymak/unsplash)
Renomirana evropska brodarska kompanija zainteresovana je da njeni kruzeri počinju i završavaju putovanja u kotorskoj luci, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Zoran Radunović.

On je u Emisiji za pomorce na Radiju Crne Gore kazao i da će Luka Zelenika od narednog mjeseca biti spremna da postane sidrište za kruzere, dok će Luka Bar do kraja godine ostvariti rekordan pretovar rasutih tereta, od pet miliona bruto tona.

Radunović je rekao da će u kotorsku luku do kraja godine uploviti 240 kruzera, a ako se ostvare ambiciozni planovi Ministarstva, od 2024. godine ta luka bi mogla postati matična za renomorane evropske brodarske kompanije, prenosi portal RTCG.

- Imali smo preliminarne razgovore sa jednom velikom kruzing kompanijom, koja je zainteresovana da luka Kotor bude luka ukrcaja i iskrcaja, čime bismo doprinijeli da se i Aerodrom Tivat, koji je u blizini, značajno razvije - objasnio je Radunović.

Po tom osnovu Ministarstvo je u TNT mreži evropskih puteva obezbijedilo da Aerodrom Tivat bude na Kor mreži (The Core Network) i da kotorska luka bude na neki način prisajedinjena.

- Ako taj posao budemo ostvarili, što neće biti lako, izuzev što će biti neophodno značajno vrijeme, očekujemo da u nekom narednom periodu, za dvije godine otprilike, napravimo da kotorska bude luka ukrcaja i iskrcaja za kruzing brodove - kazao je Radunović.

On je najavio i da je oformljena inter-resorna radna grupa koja analizira da li Luka Zelenika posjeduje sve što je neophodno da postane sidrište za kruzere.

- Već smo formirali komisiju koja treba da utvrdi mogućnosti luke koje su neosporne i tu ne očekujemo nikave probleme, ali treba taj segment da dokumentujemo kako bi omogućili i bezbjedno sidrište, što nije sporno, i prevoz turista do luke Škver. Očekujemo da bi već početkom maja mogli da imamo definisan projekat, tako da će sidrište u Zelenici biti dostupno za kruzere - kazao je Radunović.

Luka Bar nastoji da zauzme poziciju koju je imala u vrijeme bivše Jugoslavije, u dijelu pretovara rasutih tereta.

Trenutno se realizuje veliki ugovor sa kompanijom Zijin, koja je vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB).

- Najveći posao koji u Luci Bar trenutno dolazi što se tiče rasutih tereta je prevoz bakarnog koncentrata iz Bora od kompanije Zijin, koja je jedna od najvećih kompanija u svijetu u tom segmentu - kazao je Radunović.

Ambiciozne planove Luke Bar nije lako ostvariti, jer zavise i od kapaciteta i ažurnosti crnogorske željeznice.

- I luka i željeznica imaće svu neophodnu pomoć države i Ministarstva kapitalnih investicija - poručio je Radunović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.