NavMenu

"Dani Beograda" tradicionalno od 16. do 19. aprila

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.04.2022. 15:10
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock)
"Dani Beograda" biće tradicionalno održani od 16. do 19. aprila pod sloganom "Beogradu s ljubavlju", najavio je danas predsednik Organizacionog odbora manifestacije i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

On je podsetio da se manifestacija održava od 2002. godine u spomen na dva velika datuma iz istorije prestonice.

– Beograđani su prihvatili ovu manifestaciju koja slavi kulturno nasleđe našeg grada. Ovogodišnji program je raznovrstan u skladu sa interesovanjima građana i posetioca našeg glavnog grada. Od bogatog programa upoznavanja istorijskog nasleđa, pa sve do velikog broja kulturnih manifestacija namenjenim svim starosnim kategorijama – naveo je Nikodijević.

Podsetio je da Grad Beograd kao pokrovitelj manifestacije tradicionalno dodeljuje nagrade najuspešnijim pojedincima za 2021. godinu – "Nagrade grada Beograda – Despot Stefan Lazarević". Dodao je da će predstavnici komisija za dodelu nagrada na svečanoj sednici Skupštine Grada Beograda u petak, 15. aprila, saopštiti odluke komisija o nagrađenima, te da će nagrade biti dodeljene na svečanosti u Skupštini grada.

On je zahvalio svim ustanovama kulture uz čiju se pomoć organizuju "Dani Beograda", posebno Omladinskom pozorištu "Dadov", izvršnom producentu manifestacije.

Uoči početka manifestacije, 15. aprila će simbolično biti položeni venci na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada od poslednjeg turskog komandanta Ali Riza-paše, posle čega je Beograd ponovo postao srpski grad.

Članica Organizacionog odbora manifestacije i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović najavila je bogat ovogodišnji program.

– Pored tradicionalnog protokolarnog dela, pripremili smo bogat program u kome će uživati najmlađi sugrađani – u brojnim radionicama, kao i veliki broj izložbi za ostale građane prestonice – najavila je Radulovićeva.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković izjavila je da su za građane pripremljene fantastične šetnje kroz istorijsko nasleđe prestonice.

Ona je navela da će, između ostalog, biti organizovana šetnja Ulicom kneza Miloša tokom koje će biti reči o svim pojedinačnim spomenicima kulture, kao i o tome zbog čega je ova ulica zavredela da postane kulturno-istorijska celina.

Takođe, navela je da će biti održane šetnje Tašmajdanom i Novim Beogradom, zatim šetnja kroz kompleks Astronomske opservatorije na Zvezdari, kao i vođenje kroz zdanje Starog dvora. U planu je i šetnja posvećena jednom od najvećih srpskih prosvetitelja i književnika Dositeju Obradoviću, kao i izložba "Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića" na kojoj će biti prikazano nepokretno nasleđe grada u periodu od 1936. do 1946. godine.


Direktorka Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava" Marija Kuprešanin najavila je tokom manifestacije prezentaciju projekta "Historikar" koji putem mobilne aplikacije koristi veštačku inteligenciju i proširenu realnost.

– Korisnici će okretanjem kamere sa mobilnih telefona prema spomenicima i objektima na Beogradskoj tvrđavi biti u prilici da vide prikaz dodatnih informacija o tom objektu, kao i grafički prikaz u realnom fizičkom okruženju – objasnila je Marija Kruprešanin.

Tokom "Dana Beograda", na Trgu republike biće održana dva koncerta, o čemu je govorila programski direktor Dečjeg kulturnog centra Beograda Leontina Vukomanović. Ona je najavila će na tom trgu 17. aprila, sa početkom u 11 sati, biti održano "Dečje beogradsko proleće 2022", u okviru kog će posetioci moći da čuju splet dečijih pesama posvećen Beogradu, u izvođenju dečijih horova i poznatih solista.

Dodala je da će se istog dana na Trgu republike u 14 sati održati koncert "Pesme o Beogradu" propraćen dramskim igrokazima o Beogradu, koji će se odigravati između numera, a u čemu će učestvovati profesionalni glumci.

Manifestacija "Dani Beograda" održava se u spomen na dva datuma iz istorije Beograda. Reč je o 16. aprilu 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda i 19. aprilu 1867. kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad, preneo je Beoinfo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.