NavMenu

Crna Gora ove godine od turizma očekuje 90% do 100% prihoda u odnosu na rekordnu 2019.

Izvor: eKapija Sreda, 06.04.2022. 16:21
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
Ove godine možemo očekivati potpuni oporavak turizma i nivo prihoda koji je projektovan budžetom za 2022. godinu, rekao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističkih sezona.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, na sjednici je bilo riječi o izvandrednim rezultatima zimske, ali i projekcijama za ljetnju turističku sezonu.

- Iako se na jednu krizu nadovezala druga, uz umjereni optimizam očekujemo da ćemo ove godine ostvariti prihode koji su na nivou između 90-100% od onoga što smo imali tokom rekordne 2019. godine. Saradnja institucija, zajednička promocija i otvaranje novih tržišta su šansa na koju se oslanjaju naša očekivanja. Izvanredna zimska sezona je uvod za potpuni oporavak turizma u Crnoj Gori koji nam slijedi - kazao je Milatović.

Generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević Slavuljica je tokom Sjednice predstavila rezultate uspješne zimske sezone, ali i aktivnosti koje se realizuju u cilju što boljeg odvijanja ljetnje turističke sezone.

- Prema najnovijim podacima Svjetske turistčke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) Crna Gora je sa 249% ostvarila najveći rast turističkog prometa tokom 2021. godine u odnosu na 2020. godinu i na listi je ispred Kipra i Maldiva. Ovakvi rezultati dodatni su podsticaj da primjenom win-win modela, koji podrazumijeva zajedničko djelovanje svih stejkholdera, učinimo da ova ljetnje turistička sezona bude još uspješnija - kazala je Gardašević Slavuljica.

Prema njenim riječima, realizovane su brojne aktivnosti radi unapređenja ambijenta u kojem će se sezona odvijati i to uz usvajanje Strategije turizma koja je usklađena sa međunarodnim standardima i čija realizacija je počela.

Milatović je istakao da je veoma značajno interesovanje svjetski poznatih stručnjaka iz oblasti filmske industrije i kriptovaluta jer to za Crnu Goru predstavlja dodatnu promociju.

- U Crnoj Gori boravi Vitalij Buterin sa svojim saradnicima, jedan od osnivača Etheriuma, druge najveće kriptovalute i svjetski stručnjak za ovu oblast. Njegov boravak u Crnoj Gori, osim sa stručnog aspekta iz oblasti koju pokriva, jedan je od načina da skrenemo pažnju na našu zemlju kao destinaciju. Takođe, teku pregovori sa poznatom američkom produkcijom koja je zainteresovana za snimanje nastavka jednog od najpoznatijih filmskih ostvarenja, posebno na auto-putu, ali i nekim drugim karakterističnim predjelima - je Milatović.

Direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski istakao je podatak da je već sad za 50% uvećan avionski saobraćaj u okviru naših aerodroma, što ih je podstaklo na intenzivnije pripreme.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) vodi se intenzivna kampanja koja će obezbijediti prevazilaženje nedolazaka turista sa ukrajinskog tržišta i to otvaranjem novih tržišta. Jedno od njih je i Saudijska Arabija.

- Predstavnici Flynas avio kompanije iz Saudijske Arabije su najavili uvođenje svakodnevne linije na relaciji Rijad- Tivat ukoliko prvi letovi pokažu povećano interesovanje - izjavio je Jandreoski.

Tokom sjednice, govoreno je i o svim aktivnostima, ali i izazovima u cilju što bolje realizacije ljetnje turističke sezone, a u kojima učestvuju lokalne samouprave, brojne institucije i državna preduzeća koja imaju uticaja na tok realizacije sezone.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.