NavMenu

PKS formirala Sekciju za socijalno preduzetništvo

Izvor: eKapija Sreda, 06.04.2022. 16:13
Komentari
Podeli
(Foto: Dejan Zrilić)
U okviru Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) formirana je Sekcija za socijalno preduzetništvo sa ciljem podrške razvoju socijalnih preduzeća i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i ranjivih grupa. U Srbiji trenutno posluje oko 500 socijalnih preduzeća, a prioritet je da se taj broj poveća, što omogućava i novousvojeni pravni okvir, istaknuto je na konstitutivnoj sednici u PKS.

Za predsednika Sekcije izabran je Miroljub Nikolić, direktor Karitas (Caritas) Šabac, a za zamenika predsednika Dina Rakin iz Koalicije za razvoj solidarne ekonomije, navedeno je u saopštenju.

- PKS je prepoznala veliki potencijal socijalnih preduzeća koja doprinose samozapošljavanju i zapošljavanju socijalno ugroženih grupa i poboljšanju njihovog materijalnog položaja. Planiramo da nizom aktivnosti, organizovanjem edukacija, savetovanja i seminara, kao i realizacijom projekata sa fokusom na socijalno preduzetništvo budemo snažan impuls i podrška razvoju ovoga vida poslovanja - istakla je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

Početkom februara 2022. godine usvojen je Zakon o socijalnom preduzetništvu, čime je kreiran pravni okvir koji omogućava da oko 500 socijalnih preduzeća u Srbiji dobije podršku, bez obzira da li su registrovani kao preduzetnici, privredno društvo, fondacija, udruženje građana ili zadruga, kao i da se osnivaju nova.

Zakon predstavlja jedno od najnaprednijih zakonskih rešenja za oblast socijalnog preduzetništva u Evropi i prvi put u Srbiji postavlja pravni okvir za razvoj ovoga sektora, dodaje se u saopštenju.

- Usvajanjem zakona Srbija prati trendove u Evropskoj uniji, koja je krajem 2021. usvojila Akcioni plan za socijalnu ekonomiju - dodala je Simanićeva.

Miroljub Nikolić, predsednik Sekcije za socijalno preduzetništvo PKS ističe da je cilj da se kroz aktivnosti Sekcije koncept socijalnog preduzetništva što više približi privredi, kao resurs koji je održiv na tržištu.

Članovi Sekcije saglasni su da će fokus biti na zastupanju interesa socijalnih preduzeća tako što će kroz predloge, mišljenja i inicijative uticati na kreiranje i sporoveđenje politika važnih za razvoj socijalnog preduzetništva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.