NavMenu

Jabuka novim tranzitnim rutama ide u Rusiju, ali je skuplja 40%

Izvor: Agrosmart Subota, 02.04.2022. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)Ilustracija
Kao jedan od najvećih izvoznika jabuka u Rusku Federaciju, trenutno se suočavamo sa velikim izazovima u poslovanju zbog aktuelne situacije u Ukrajini, rekla je u tekstu za list Preduzetnik Privredne komore Srbije Aleksandra Vučković, izvršna direktorka kompanije "Mirax Agrar".

- U prvoj nedelji ukrajinske krize, imali smo mali zastoj poslovanja. Kao što je poznato, većina banaka je isključila Rusiju iz sistema SWIFT-a, što je uticalo na usporavanje priliva novčanih sredstva od kupaca iz Rusije. S druge strane, uobičajene tranzitne rute sa robom su presečene tako da se sva vozila preusmeravaju na nove rute preko Litvanije - navela je Vučkovićeva.

Prema njenim rečima, to značajno poskupljuje transport, duži je put, cena goriva je poskupela.

- Sve to zajedno se reflektuje na ukupnu izvoznu cenu prema kupcu, koja je sada viša za 30 do 40%. Takođe, trend pada rublje se ubrzava otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu i neizvesno je kakav će tok inflacije biti u Rusiji i kolika će biti platežna moć stanovništva, koje je kranji kupac našeg voća koje se prodaje u najvećim trgovinskim lancima Rusije - rekla je ona.

Za sada, dodaje, kompanija nastavlja poslovanje sa ruskim kupcima u smislu ponude i isporuke na nedeljnom nivou.

- Ugovorene količine su sada manje. Ali, Rusija je ograničena sankcijama. Potražnja voća i povrća iz Srbije će verovatno postojati i dalje. Što se tiče proizvođača u Srbiji, postoji strah da se neće prodati roba koja je ranijih godina išla na tržišta za koja se sada procenjuje da su rizična, posebno za rod sveže jabuke iz 2021. godine koja bi trebalo do početka nove sezone da se proda i da se pripreme hladnjače za otkup novog roda. Za sada se pokazalo da se izvoz nastavlja novim tranzitnim rutama. Tražnja postoji, ali će prodajne cene ka Rusiji biti najveći izazov i moraće da se koriguju u skladu sa kretanjima na tržištu - kaže Vučkovićeva.


Ona smatra da je otvaranje novih tržišta svakako nešto ka čemu treba da idu izvozno orijentisane kompanije.

- Svi ćemo morati da se adaptiramo na nove uslove poslovanja na tržištu, brzo donošenje odluka i brže promene - zaključila je Aleksandra Vučković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.