NavMenu

Ziđin: Poštujemo zakone, ulažemo u tehnologije i brinemo o ekologiji

Izvor: Beta Četvrtak, 31.03.2022. 08:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)Ilustracija
Kineska kompanija Ziđin (Zijin), koja rukovodi i borskim rudnikom, saopštila je da prilikom poslovanja u Srbiji ulaže u tehnologije, poštuje zakone i brine o ekologiji.

Ta kompanija je navela "da aktivnosti u Srbiji sprovodi striktno u skladu sa zakonima, u skladu sa najvišim svetskim standardima u oblasti rudarstva i metalurgije i u oblasti zaštite životne sredine".

Zijin Mining Group navela je da od kraja 2018., realizuje dva projekta u Srbiji - jedan u nekada Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, a drugi je projekat Čukaru Peki.

Navedeno je i da "u skladu sa obavezama iz strateškog partnerstva u nekadašnjem RTB-u Bor, kompanija Zijin Copper Bor sprovodi aktivnosti na stvaranju uslova za održivo rudarstvo".

To radi "kroz osavremenjivanje eksploatacije i pripreme rude, značajne rekonstrukcije i unapređenja pirometalurških postupaka, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine, uz uvođenje rigoroznih svetskih standarda u toj oblasti".

Kompanija je uložila više od 1,2 mlrd USD u osavremenjivanje procesa u nekadašnjem RTB Boru, a od toga više od 170 mil USD u zaštitu životne sredine, dodaje se u saopštenju.

U projekat Čukaru Peki je do sada uloženo 455 mil USD, dodala je kineska kompanija.

- Na ovaj način smo u velikoj meri rešili višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru - navodi se u saopštenju.

Ukazano je da se "vrednosti svih emisija nalaze u propisanim granicama, a vrlo često daleko ispod tih granica".

- Krajem godine biće pušteni u rad novi sistemi u topionici, koji će sveobuhvatno rešiti nasleđeni problem prikupljanja i tretiranja čestica prašine iz procesa topljenja - navodi se u saopštenju.

Kompanija je navela i da je izgradila novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz metalurške obrade i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz rudnika Veliki Krivelj i Novo Cerovo.

Navela je da je izgradila i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz rudnika Jama i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz Severnog revira rudnika Majdanpek.

- Na ovaj način smo rešili nasleđene probleme neadekvatnog tretmana rudničkih i procesnih otpadnih voda i sprečili dalju infiltraciju teških metala i drugih štetnih komponenti u životnu sredinu - dodaje se u saopštenju.

Naveli su i da "u oblasti zaštite životne sredine veliku pažnju posvećuju ozelenjavanju površina koje su proteklih decenija bile obuhvaćene rudarskim aktivnostima, smanjenju buke, prilagođavanju mikroklime".

- Do januara 2022, sproveli smo biološku rekultivaciju na ukupnoj površini od skoro 580.000 m2 i zasađeno je oko 130.000 sadnica - navodi se u saopštenju.

Zijin Mining je navela i da ima čvrste namere "ne samo da ispuni svaki segment ugovorenih obaveza, već i da to značajno i nadmaši".

- U to spada i nasleđena obaveza rešavanja pitanja regulisanja imovinskopravnih odnosa na lokalitetu naselja Krivelj, koji se nalazi u neposrednoj blizini rudarskih aktivnosti - navodi se.

Istaknuto je da se sve aktivnosti sprovode zajedno sa meštanima i lokalnom samoupravom u koordinaciji sa nadležnim organima Srbije.

- Cilj nam je da zajednički pronađemo model koji je održiv na duži vremenski period, kako meštani u budućnosti ne bi imali bilo kakve probleme prilikom razvoja rudarskih aktivnosti na koje se kompanija Zijin Mining obavezala Srbiji i njenim građanima - navodi se u saopštenju

Napomenuli su i "da se svaki otkup zemljišta na drugim lokacijama obavlja isključivo na dobrovoljnoj bazi i uz punu saglasnost učesnika".

Građani Bora i okolnih sela nedavno su organizovali protest ispred ambasade Kine u Beogradu sa koga su optužili tu kompaniju da ne poštuje ekološke standarde i da im otima zemlju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.