NavMenu

Protest privrednika pred Vladom Srbije sa zahtevom da se ukinu subvencije stranim investitorima

Izvor: Beta Sreda, 30.03.2022. 14:31
Komentari
Podeli
(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Više stotina preduzetnika i privrednika protestuje danas ispred zgrade Vlade Srbije sa ciljem da upozori predstavnike vlasti da će od nove vlade tražiti da u najkraćem roku obustavi subvencionisanje stranih investitora, novcem građana Srbije iz budžeta i da se ta sredstva preusmere u poljoprivredu.

Među zahtevima su i da se smanje nameti na iznos plate koji je potreban za troškove prosečne potrošačke korpe.

Privrednici su zatražili i da se prekine diskriminacija majki preduzetnica i povuku "štetni" zakoni - Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskim fakturama i Zakon o arhiviranju.

Zahtev privrednika je i da se brže procesuiraju oni koji su naneli štetu budžetu Srbije i optimizuje javna uprava.

Jedan od zahteva je da se reformiše Poreska uprava kako se ne bi ponovili slučajevi pooput onog, kako su naveli, da se optuži privrednik, kome je umro sin, da je smanjio broj zaposlenih.

Protest su organizovali Udruženje preduzetnika i privrednika Srbije i Inicijativa TAS (Turističke agencije Srbije).

Zastupnik Inicijative TAS Dragan Subotić rekao je za Betu da će to udruženje podneti krivične prijave protiv premijerke Ane Brnabić koja ništa nije učinila da kazni odgovorne zbog toga što se nije sprovela Uredba o kreditima za likvidnost iz Fonda za razvoj.

- Ti krediti su bili namenjeni za likvidnost i dobio ih je mali broj turističkih agencija da bi posle dve godine nedavno te kredite dobile i ostale koje su podnele zahtev, ali sa velikim zakašnjenjem - rekao je Subotić.


Dodao je da će tužbu podneti i protiv ministarke za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjane Matić koja je "ignorisala" taj problem i ništa nije učinila da se najugroženijem sektoru u kome su turističke agencije blagovremeno pomogne.

Dodao je da je razlog za tužbe i što nije realizovana uredba o raspodeli državne pomoći koja je predviđala da u toj pomoći učestvuju i lokalne samouprave, a mnoge nisu kao ni Grad Beograd.

On je rekao da zajam od banaka po drugoj garancijskoj šemi, kako je obećala Vlada Srbije, nije dobila ni jedna turistička agencija zbog čega će mnoge otići u stečaj, a da je više desetina posrednika u prodaji turističkih aranžmana već ugašeno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.