NavMenu

Jadranski naftovod od sredine maja prekida isporuke nafte NIS-u - Ministarstvo: Razrađujemo varijante za slučaj prekida

Izvor: B92 Sreda, 30.03.2022. 08:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / cmafla)Ilustracija
Jadranski naftovod (Janaf) objavio je da je sankcijama Rusiji obuhvaćen ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa NIS-om.

Navodi se da, ako ne dođe do promena, taj ugovor neće moći dalje da se realizuje od sredine maja pa sve dok sankcije budu na snazi.

- Jadranski naftovod ne posluje direktno na ruskom tržištu, ali je Uredbom Saveta EU 2022/428 od 15. marta 2022. godine o izmeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o merama ograničavanja s obzirom na delovanja Rusije kojima se destabilizuje stanje u Ukrajini obuhvaćen Ugovor o transportu sirove nafte koji je Janaf d. d. sklopio s kompanijom NIS a. d. za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine - naveli su iz Janafa u obaveštenju o uticaju rusko-ukrajinske krize koja je objavljena putem Zagrebačke berze, prenosi Jutarnji list.

Tim su ugovorom, kako se dalje navodi, "rezervisani transportni kapaciteti Janafa po načelu 'puno za prazno' u ukupnoj količini od 3.200.000 plus/minus 10% nafte nafte te se on, ukoliko ne dođe do promena, neće moći dalje realizovati od dana 15. maja 2022. godine, sve dok ranije navedene jere ograničavanja, kako su propisane Uredbom Veća (EU) 2022/428, budu na snazi".

Naglašavaju i da firma svakodnevno prati razvoj događaja i u stalnom je kontaktu s korisnicima.

Inače, Janaf je polovinom januara 2022. objavio da je s NIS-om sklopio ugovor o transportu sirove nafte u ovoj godini.

NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, koji drži 56,15% deonica, dok Republika Srbija ima 29,87% deonica, a mali deoničari 13,98% akcija, podseća hrvatski portal.


Minastarstvo: Razrađuju se varijante za slučaj prekida isporuka nafte JANAF-om

Obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, koje analizira sve varijante i rešenja za sigurno snabdevanje domaćeg tržišta u slučaju prekida isporuke sirove nafte Naftnoj industriji Srbije (NIS) Jadranskim naftovodom (JANAF), saopšteno je danas.


Trenutno se analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata ukljuljučujući putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke, prenela je Beta.

Takođe se sagledavaju efekti promena u načinu snabdevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima, kako bi se što adekvatnije odgovorilo na moguće prekide isporuke naftovodom JANAF, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Biće sagledane sve mogućnosti da se snabdevanje JANAF-om produži, uz preduzimanje mera za stvaranje rezervi za premošćavanje mogućih poremećaja.

Transport sirove nafte u Srbiju obavlja se pre svega cevovodnim putem, odnosno naftovodom JANAF, koji povezuje luku Omišalj sa transpornim sistemom javnog preduzeća Transnafta, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.