NavMenu

Industrijska zona Valjevo u 2011. očekuje investitore - Grad na Kolubari razvija i turizam

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.11.2010. 14:55
Komentari
Podeli

Grad Valjevo će sledeće godine investitorima ponuditi kompletno infrastrukturno opremljenu industrijsku zonu površine 14,6 ha u naselju Gorić. Grad na Kolubari je za one koji bi želeli da ulažu u turističke sadržaje spremio i zemljište na Divčibarama, poznatoj turističkoj destinaciji u blizini Valjeva.

- U želji da i dalje radimo na razvoju malih i srednjih preduzeća, potrudićemo se da što pre infrastrukturno opremimo industrijsku zonu u Valjevu. Za izradu plana namene industrijske zone ćemo konkurisati za sredstva Nacionalnog investicionog plana – rekla je za "eKapiju" Tijana Todorović, načelnica Odseka za lokalni razvoj i privredu.

Todorović ističe da bi do kraja godine grad Valjevo trebalo da pripremi pogodnosti za investitore, a pre svega za one kompanije koje će biti zainteresovane za industrijsku zonu.

- Grad je postao vlasnik ski centra "Crni vrh". U blizini centra Divčibara grad investitorima nudi lokaciju za koju se sada rade pristupne saobraćajnice – kaže Todorović.

Staza u centralnom delu planine Maljen je duga oko 1.000 metara, a dvosedna žičara ima kapacitet od 900 do 1.500 smučara na sat.

Iz Odseka za lokalni razvoj i privredu kažu da je za razvoj grada bitna izgradnja transfer stanice za komunalni otpad.

Češka Vlada je preko razvojne agencije odobrila gradu Valjevu 450.000 EUR za izradu studije izvodljivosti, idejnog i glavnog projekta i deo opreme za transfer stanicu. Grad Valjevo je dužan da pripremi zemljište buduće transfer stanice, kao i da ga do aprila 2011. godine infrastrukturno opremi. Pripremljen je plan aktivnosti kojim bi se kroz dve godine ralizovao ovaj projekat.

Valjevo planira i izgradnju Regionalne deponije Kalenić, koju će koristiti 11 gradova i opština - Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Vladimirci, Koceljeva, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac. Ona će koštati oko 20 mil EUR. Planirano je da deponija bude izgrađena na devastiranom zemljištu površinskih kopova Kolubara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.