NavMenu

Bliži se rok za dostavljanje Izjave o neaktivnosti za 2021. godinu

Izvor: eKapija+ Petak, 25.03.2022. 11:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrei_R/shutterstock.com)Ilustracija
Zakon o računovodstvu (Službeni glasnik RS, br. 73/2019 i 44/2021) ("Zakon") propisuje obavezu za pravna lica i preduzetnike koji u izveštajnoj godini nisu imali poslovnih događaja, niti su u poslovnim knjigama za tu godinu imali podatke o imovini i obavezama, da najkasnije do 31. marta naredne godine dostave Izjavu o neaktivnosti ("Izjava") za tu izveštajnu godinu.

S tim u vezi, sva pravna lica i preduzetnici koji nisu bili aktivni u 2021. godini, dužni su da Izjavu za 2021. godinu dostave najkasnije do 31. marta 2022. godine. U praksi to mogu biti takozvane "školjka kompanije" koje nemaju poslovnih aktivnosti, jer služe za neke buduće poslovne aktivnosti, ali i sva ostala privredna društva, udruženja, zadruge, preduzetnici, itd. koji iz bilo kojih razloga nisu bili aktivni u 2021. godini. Ovu temu detaljno objašnjavaju stručnjaci iz Milosevic Law Firm.

Zakon nedostavljanje Izjave inkriminiše kao privredni prestup, sa zaprećenim novčanim kaznama, i to:

- 100.000 do 3.000.000 dinara za pravno lice,
- 20.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

Postupci pred privrednim sudovima u Republici Srbiji, a koji se vode u cilju gonjenja preduzetnika, pravnih lica i odgovornih lica u tim pravnim licima zbog propuštanja dostavljanja Izjave su u praksi veoma brojni, pretpostavljamo usled neznanja o postojanju ove obaveze.

Pored toga, činjenica da je neko pravno lice u međuvremeno brisano iz registra Agencija za privredne registre (APR) ne isključuje dalje gonjenje odgovornog lica u tom pravnom licu ukoliko je ovaj privredni prestup učinjen u periodu dok je pravno lice bilo registrovano.

Izjava se dostavlja APR-u u elektronskom obliku, potpisana kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika, uz obavezu plaćanja naknade za obradu i javno objavljivanje Izjave.

Skrećemo pažnju da se Izjava dostavlja APR-u putem informacionog sistema (tzv. PIS FI Agencije) i da Izjave dostavljene u papirnom obliku APR neće obrađivati.

Dostavljanjem Izjave smatra se da je pravno lice/preduzetnik ispunio obavezu dostavljanja redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja i statističkog izveštaja.

S tim u vezi, ovim putem podsećamo sve privredne subjekte i preduzetnike koji nisu imali poslovnih događaja u 2021. godini da APR-u dostave Izjavu za tu godinu, najkasnije do 31. marta 2022. godine i tako izbegnu gonjenje za privredni prestup.

Za više informacija o ovoj temi možete kontaktirati Milosevic Law Firm.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.