NavMenu

"Neprijateljske zemlje" će ubuduće plaćati ruski gas u rubljama

Izvor: Beta Sreda, 23.03.2022. 18:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.om/betexion)
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Moskva od sada zahtevati da "neprijateljske zemlje" plaćaju uvoz ruskog prirodnog gasa isključivo u rubljama.

Na sastanku sa državnim zvaničnicima Putin je rekao da je "određeni broj zapadnih zemalja doneo nelegitimne odluke o takozvanom zamrzavanju ruske imovine" i da je time doveo u pitanje pouzdanost valuta tih država i podrio poverenje u njih.

- Nema nikakvog smisla isporučivati našu robu Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama i za nju primati dolare, evre i brojne druge valute - kazao je Putin.

Naveo je da Rusija zbog toga objavljuje nove mere za prelazak na plaćanje rubljama za ruski prirodni gas "koji se isporučuje takozvanim neprijateljskim zemljama".

Putin nije rekao kada će nova politika stupiti na snagu. On je naložio centralnoj banci da razradi proceduru da bi kupci prirodnog gasa mogli da kupuju rublje u Rusiji.


Ekonomisti navode da deluje da je taj Putinov potez osmišljen kao podrška ruskoj valuti, čija je vrednost znatno pala u odnosu na druge valute otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, na šta su zapadne zemlje odgovorile oštrim sankcijama Moskvi. Neki analitičari izražavaju sumnjaju u efikasnost tog poteza.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.