NavMenu

Crna Gora i ove godine "uvozi" sezonce iz regiona - Za trajno rešenje problema nužno uvođenje kategorije stalnog sezonskog radnika

Izvor: Mina Nedelja, 20.03.2022. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Ira Lee Nesbitt)Ilustracija
Poslodavci su već početkom ove godine pojačali tražnju i oglašavanje, kako bi obezbijedili kvalitetan kadar za ljetnju sezonu.

Kako piše Pobjeda, sezonci iz Crne Gore odlaze u Hrvatsku da rade, jer im nude bolje uslove, a našim susjedima radnici odlaze u zemlje Evropske unije (EU).

Sagovornici lista smatraju će program Evropa sad ublažiti ovaj problem, ali da nijesu sigurni da će imati dovoljno radnika. Smatraju da bi se problem trajno riješio uvođenjem kategorije stalnog sezonskog radnika za koju iz Ministarstva ekonomskog razvoja tvrde da je potrebna zakonska procedura koju treba da riješe do kraja godine.

U slučaju nedostatka radne snage, poslodavci računaju na region, ali i na neka udaljena tržišta ukoliko na to budu primorani.

Predsjednik Odbora turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Ranko Jovović, istakao je da je problem nedostatka adekvatne radne snage nešto sa čime se već duže vrijeme susreće turistička privreda.

- Taj problem je svake godine do pojave pandemije bio sve izraženiji, a izvjesno je da će i ove godine biti veliki izazov angažovanje dovoljnog broja zaposlenih na sezonskim poslovima - poručio je Jovović.

On je dodao da u Crnj Gori sezona traje kratko - intenzivno oko tri mjeseca, pa poslodavci ne mogu pružiti uslove kao neke razvijenije destinacije na kojima sezona traje duže i koje privlače veći broj visokoplatežnih gostiju.

- Tako da zaposleni idu u inostranstvo zbog boljih uslova, pa ih nije moguće zadržati ukoliko nemaju interes da rade u Crnoj Gori - kazao je Jovović.

On smatra da će program Evropa sad pozitivno uticati na zainteresovanost domaće radne snage da radi u Crnoj Gori, jer se troškovi poreza i doprinosa zanačajno smanjuju, pa će poslodavaci taj iznos moći da preusmjere u neto zarade zaposlenih.

- S obzirom na to da je neto zarada najznačajniji faktor na osnovu koga zaposleni biraju poslodavca, nadamo se da će se bar dijelom smanjiti odlazak domaće radne snage - smatra Jovović.

Međutim, prema njegovim riječima, bez obzira na pogodnosti koje očekujemo ove godine od programa Evropa sad, poslodavci će imati problem jer naša turistička privreda zbog svojih osobenosti nije u mogućnosti da ponudi konkurentne uslove kao neke razvijenije destinacije.

- Sve više zaposlenih ide da radi u Hrvatsku, jer njihovi idu u EU. Moramo da se još intenzivnije posvetimo domaćim radnicima i da ih motivišemo da rade u Crnoj Gori - kazao je Jovović dodajući da jedan dio zaposlenih iz regiona tradicionalno dolazi u Crnu Goru da radi tokom ljeta, pa moramo njegovati i razvijati te odnose i u narednom periodu.

On je podsjetio da PKCG već duži niz godina upozorava na ovaj problem i predlaže rješenja.

- Jedno od rješenja koje bi povećalo zainteresovanost za rad u turizmu je kategorija stalni sezonski radnik, koja je prisutna upravo u Hrvatskoj, a odnosi se na subvencionisanje zarada zaposlenih tokom perioda kada oni nijesu angažovani - kazao je Jovović.

On je objasnio da taj program predviđa da poslodavac isplaćuje bruto zaradu zaposlenom tokom šest mjeseci intenzivnog rada, dok za vrijeme koje zaposleni ne radi, zbog nedostatka posla, prima dio neto zarade, a poslodavci subvencije.

- Time su zaposleni motivisani da se obučavaju i prekvalifikuju za rad u ugostiteljstvu, s obzirom na to da trenutno mogu sezonski da rade samo nekoliko mjeseci - rekao je Jovović.

Komoru raduju najave iz Ministarstva ekonomskog razvoja da bi kategorija stalnog sezonskog radnika mogla biti dio i našeg zakonodavstva, pa snažno apeluju da se krene u realizaciju ove ideje.

Iz Ministarstva su Pobjedi kazali da će doći do izmjena i dopuna važnih zakona u oblasti tržišta rada u trećem i četvrtom kvartalu ove godine.

- Radimo na izmjenama koje će uvesti normu stalnog sezonskog radnika u naš pravni sistem. Uvođenje ove norme podrazumijeva izmjene i dopune Zakona o radu i Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, jer je to definisano iz mjera aktivne politike zapošljavanja u zemljama EU - objasnili su iz Ministarstva.

Norma stalni sezonski radnik treba da, kako su dodali, propisuje da osobama koje se zaposle na sezonskim poslovima i koje rade sezonski, za period u godini kada nijesu zaposleni, država nadoknađuje poreze i doprinose i poveže radni staž.

- Ta mjera bi djelovala stimulativno i obezbijedila bi kontinuitet radne snage - kazali su iz Ministarstva.

U Crnoj Gori prepoznatljiv je sezonski karakter tržišta rada, a već u narednoj godini, kako su poručili, uvođenjem ove norme doći će do unapređenja adekvatne radne snage, što je od posebnog značaja za naš turistički sektor.

Iz jedne od najpopularnijih crnogorskih platformi zaposli.me kazali su da, poučeni iskustvom iz prethodne godine i činjenicom da pandemija virusa covid-19 polako jenjava, poslodavci se već uveliko pripremaju za predstojeću ljetnju sezonu.

Kako je Pobjedi kazala Višnja Gluščević iz zaposli.me, poslodavci uporedo sa pripremom za sezonu žele na vrijeme da obezbije i kvalitetan kadar.

- Već su od početka ove godine intenzivirali potrebu oglašavanja radnih mjesta za zapošljavanje sezonskih radnika na našem portalu. Usljed migracije radne snage na prostor EU, ove godine je intenzivno osjetno i interesovanje hrvatskih poslodavaca za zapošljavanjem sezonskih radnika iz Crne Gore - tvrdi Gluščević.

Ona je rekla da povećano interesovanje poslodavaca očekuju, kao i prethodnih godina, tokom aprila i maja.

Najveće interesovanje na njihovom portalu, kao i prethodnih godina, vlada za pozicije iz oblasti ugostiteljstva, a zatim i iz oblasti prodaje i trgovine, kao i transporta i logistike.

Da je veliko interesovanje za zapošljavanjem sezonskih radnika od početka godine i to od renomiranih većih poslodavaca na crnogorskom primorju potvrdili su iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Kako su kazali Pobjedi, imaju veliko interesovanje poslodavaca, kako iz postojećih tako i iz novih hotela i rizorta.

- Imamo sve više zainteresovanih poslodavaca i biće potrebno sve više radnika. Nama je cilj da nastavimo i ostvarimo saradnju sa dobrim poslodavcima - kazali su iz ZZZ.

Grupacija Karisma Hotels&Resorts se tako javila već početkom godine sa zahtjevom za popunjavanjem radnih mjesta.

- Iskoristili su mogućnost i promocije novog servisa ZZZ gdje se daje mogućnost poslodavcima za prezentaciju svoje ponude zapošljavanja na našem sajtu. Istakli su i potrebne profile zanimanja sa zaradama. Kako je od ove godine povećana minimalna zarada u skladu sa programom Evropa sad, očekujemo dobar odziv nezaposlenih i ostalih tražioca posla sa evidencije biroa rada u Crnoj Gori - kazali su iz ZZZ.

Sajmovi sezonskog zapošljavanja u organizaciji Zavoda će se održati početkom aprila u Podgorici i sredinom aprila u Bijelom Polju.

Iz Zavoda poručuju nezaposlenim i ostalim tražiocima posla da prate oglase i uključe se u aktivno traženje posla.

- Očekujemo da će im ove godine biti primamljivija ponuda na sezonskim poslovima, kako je povećana minimalna cijena rada na 450 EUR - zaključili su iz ZZZ.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.