NavMenu

Italijanska kompanija Promek već 15 godina u Velikoj Plani - Poslovanje zasnovano na inovacijama

Izvor: eKapija Utorak, 29.03.2022. 09:55
Komentari
Podeli
(Foto: Milan Kostić)
Italijanska kompanija Promek u Srbiji posluje u Velikoj Plani od 2007. godine. Nastala kao porodična firma, razvila se u uspešan biznis koji podrazumeva preciznu mašinsku obradu, obradu lima, kao i mašinsku i elektro montažu.

Projekat je nastao još 2005. godine, kada je i potpisan sporazum sa tadašnjim opštinskim rukovodstvom i otpočeta procedura izgradnje prvog objekta, onog koje je danas i sedište, odnosno centrala Promeka. Proizvodnja je otpočela u januaru 2008. sa oko deset zaposlenih, u prostoru od oko 1.000 m2.

U tom trenutku, proizvodnja se odvijala samo u sektoru mašinske obrade metala i precizne mehanike koristeći CNC strugove i CNC glodalice.

Tokom 2015. godine, kada je stabilizovana i konsolidovana proizvodnja u delu mašinske CNC obrade sa tadašnjih 30 zaposlenih, pokrenut je drugi deo projekta koji je prethodno planiran: opremanje drugog dela proizvodnje u drugom objektu u vezi sa obradom limova, tačnije sektor obrade limova - precizna bravarija.

- Tokom 2019. godine, kada su oba proizvodna dela brojala 40, odnosno 35 zaposlenih, u objektima od 2.500 m2, otvoren je deo montaže, preciznije, montaža mašinskih elemenata i elektronike, gde smo tom prilikom zaposlili dodatnih 10 operatera u dodatnih 1.000 m2 novog objekta. Sredinom 2021, za potrebe naših proizvodnih delova, opremili smo nov deo namenjen plastifikaciji i farbanju svih komponenata, takođe uslužno radimo i za treća lica osim za sopstvene potrebe - kažu iz kompanije za eKapiju.

Promek trenutno zapošljava 105 ljudi koji su zaposleni u četiri pomenuta pogona koja čine zajedno 7.000 m2 pokrivenog prostora. Nedavno su investirali značajna ulaganja u različitim pogonima, koja će za rezultat, u vrlo kratkom periodu, imati zapošljavanje dodatnih 20 ljudi.

(Foto: Milan Kostić)



Izvoz čini 99%, inovacije kao imperativ

Kompanija je specijalizovana u proizvodnji mašinskih delova i sklopova pre svega u sektoru pakovanja i automatizacije.

- Izvozimo u EU 99% svoje proizvodnje u Italiju, Nemačku, Španiju i Francusku - navode.

Poslovanje kompanije moguće je isključivo ukoliko kontinuirano primenjuju inovacije. Stoga su, samo u poslednjih 12 meseci, investirali oko 1 mil EUR u najnoviju tehnologiju i obuku zaposlenih za rad.

"Svaka kompanija koja zastane u razvoju i stoji je kompanija koja umire" - ideja je vodilja Promeka. Zbog toga trogodišnji biznis plan 2022-2025 predviđa razvoj kompanije od oko 15% godišnje, kako u smislu prometa, tako i u smislu novozaposlenih.

- Kao što ste mogli primetiti, Promek je imao brzi i projektovan rast u ovom periodu. Međutim, sve to je uzrokovalo podelu prostora i pogona na više objekata, koji su različitim lokacijama. Iako blizu jedan drugom, dovode do očiglednih gubitaka i neefikasnosti. Stoga, već godinama unazad, u planu je proširenje našeg glavnog i prvog objekta u smislu objedinjavanja svih proizvodnih pogona na jednom mestu, i u našem vlasništvu. Ovo je naravno moguće isključivo ukoliko uspemo da dobijemo zemljište koje se graniči sa nama i koje je u opštinskom vlasništvu, koja je do danas nažalost pokazala i pokazuje malu zainteresovanost za naš projekat - kažu za naš portal u kompaniji.


Fotogalerija
Promek
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.