NavMenu

Zašto je pvc stolarija odlično rešenje

Izvor: Promo Petak, 18.03.2022. 10:21
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky)
PVC je skraćenica koja se koristi za polivinil hlorid. To je polimer, vrsta plastike koja se poslednjih decenija sve više koristi, a sve njene namene su brojne. Po upotrebi je među tri nazastupljenije vrste plastike, uz polipropilen i polietilen.

Kao i mnogo toga i PVC je sasvim slučajno otkriven. Godine 1926, godine američki pronalazač i inovator Seman unapredio je i tehnološki osavremenio proces proizvodnje PVC-a, koji je polako počeo da zauzima svoje mesto u industriji i proizvodnji. Pravi svoj bum prerada i proizvodnja PVC proizvoda doživljava pedesetih godina prošlog veka.

Tih pedesetih godina u Nemačkoj počinje da se proizvodi PVC stolarija. Pokušavalo se sa inovativnim rešenjima da se od PVC materijala napravi stolarija koja će biti izdržljiva, lagana i ne preterano skupa. Prvobitna PVC stolarija je bila jednokomorna, PVC nije još bio dovoljno kvalitetan da bi potrajao pa je rok trajanja bio oko sedam godina. Prilično brzo je PVC koji je bio izložen uticajima vremena menjao boju i krivio se. Ovo su razlozi zašto se ova stolarija u početku smatrala proizvodom nižeg kvaliteta.

Proizvođači PVC materijala nisu odustali od njegovog usavršavanja i prilagođavanja potrebama, bilo da je u pitanju izdržljivost, čvrstina, mogućnost bojenja, otpornost na udarce, promene temperature i slično. Tehnološkim inovacijama PVC je dobijao sve više u kvalitetu i sve više se primenjivao u proizvodnji mnogobrojnih proizvoda za svakodnevnu upotrebu. Ni PVC stolarija ovde nije bila izuzetak.

Veoma važno je istaći da je ova vrsta stolarije vremenom i upotrebom sve kvalitetnijeg materijala porasla na onu sa dve i tri komore. Početkom 80-tih godina proizvedeni su prvi PVC proizvodi sa dvostrukim ostakljenjem. Pošto se ova i ovakva PVC stolarija pokazala u praksi kao vrlo kvalitetna i imala je sve one karakteristike koje su se od nje tražile i očekivale, veoma brzo zauzima vrlo značajno mesto na trištu. Popularnost i proizvodnja i naročito prodaja PVC stolarije je osamdesetih godina prošlog veka uzela svoj zamah i ne opada do današnjih dana.

Početkom ovog veka počela je proizvodnja PVC profila sa četiri komore, jer je to garancija dobre termoizolovanosti proizvoda koji se ugrađuju. U poslednje vreme proizvode se profili sa čak osam komora koji daju veliku mogućnost termoizolacije i samim tim i veliku uštedu u potrošnji energije.

PVC stolarija novije generacije je veoma kvalitetna, što znači da je dugotrajna, pre svega. Ukoliko ste se odlučili da svoje stare prozore i vrata od drveta zamenite onim od PVC-a, nećete pogrešiti. Više nećete morati da svakih nekoliko godina stružete stare naslage boje i laka sa drveta koje vremenom dotrajava. Dovoljno će vam biti malo tople vode, nekoliko kapi tekućeg deterdženta i meka krpa.

Velika je ušteda u potrošnji energije kada je u pitanju grejanje vašeg doma ako ste postavili PVC vrata i PVC prozore. Bilo da ste se odlučili za jednostruko ili dvostruko ostakljenje, ova stolarija savršeno dihtuje, zbog svog načina izrade i materijalom od koga je napravljena. Preporuka je da se pre kupovine i ugradnje raspitate. Pitajte za iskustva rođake, prijatelje, komšije, kolege na radnom mestu i uverićete se da nema nezadovoljnih.

Svima nam je važan estetski momenat kada je naš dom u pitanju. Volite li klasična bela vrata i prozore? Možda biste rado koketirali sa nekom tamnijom bojom ili nijansom? Mnogo ih je, cela paleta boja i nijansi samo čeka da bude izabrana i postavljena na vidno mesto stana ili kuće, na veliko zadovoljstvo ponosnog vlasnika.

Ne samo zbog velike ponude PVC stolarije, mnogobrojnih radionica koje se njenom izradom bave već zbog dostupnog materijala koji nije preterano skup, jer troškovi njegove proizvodnje nisu veliki. A kvalitetom parira nekim drugim materijalima od kojih se izrađuje stolarija, na primer od aluminijumskih profila koji su znatno skuplji. Bićete zadovoljni relativno niskom cenom ovih proizvoda.

Ni zaštita od buke nije zanemariva. U svom domu treba da se osećamo ne samo dobro nego odlično. I nismo svi jednako tolerantni na buku. PVC vrata i PVC prozori su se pokazali kao odlični izolatori protiv buke. I to ih čini traženim, pa svi koji ih imaju ugrađene u svojim domovima, mogu ih preporučiti i po tom pitanju.

Želite da svoju dotrajalu stolariju zamenite novom. Želite PVC stolariju. Sajt mirandre.com može vam pomoći. Potrebni su vam već dimenzionirani, gotovi pvc prozori ili pvc vrata? Radije biste da vam se PVC stolarija izradi po meri? Odabrali ste bolju ali gde je pronaći? Koje radionice se bave izradom PVC stolarije? Na ova i na mnoga druga pitanja sajt mirandre.com ima odgovor. Brendovi, adrese, brojevi telefona, e-mail adrese, katalozi sa slikama proizvoda, detaljnim opisom, cenovnici. Galerije fotografija postavljene stolarije koje će podstaći vašu maštu da svoj dom ne samo izolujete, već istovremeno da za ne mnogo novca dobijete estetski zadovoljavajuću celinu. Kada odlučite šta je to što želite, ovaj sajt će vas povesti da sve ostalo što vam je potrebno pronađete na jednom mestu. Ne zaboravite da kada jednom ugradite PVC stolariju, sledećih nekoliko decenija ste mirni.

J. S.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.