NavMenu

Željko Ignjatović, naučnik čiji je optički čip uneo revoluciju u digitalnu video-tehnologiju

Izvor: Glas javnosti Sreda, 04.01.2006. 15:15
Komentari
Podeli

Voleli mi to ili ne, jedino bitno što je Srbija ikad dala svetu jesu njeni naučnici. Sve ostale oblasti, nažalost, nikad nisu bile, a nisu ni danas, na nivou koji je dostigla srpska vrhunska nauka. Imena Milutina Milankovića, Nikole Tesle i Mihajla Pupina večne su lozinke po kojima se ime naše nacije prepoznaje u svetu. Usud je genijalnih Srba da ostvarenje svojih zamisli, životno i profesionalno ispunjenje dožive daleko od Srbije, tamo gde neka druga država brine o naučnicima. Tako je bilo nekad, tako je i danas.

Željko Ignjatović, jedan od vodećih inženjera elektrotehnike i kompjuterske tehnologije na svetu, pronalazač čipa koji će promeniti svet, morao je da ode u SAD, poput desetina hiljada njegovih vršnjaka, da bi ostvario svoje snove. Čak i kad bi se sada zaustavio, što, naravno, neće biti slučaj, postigao je već više nego što bi sa istom tom pameću u Srbiji uradio za deset života.

Srpsko-američki naučnik, a tako su zvali i Teslu i Pupina, Željko Ignjatović napravio je, zajedno sa svojim kolegom Markom Bakom, superčip koji će u potpunosti promeniti način budućeg funkcionisanja svih digitalnih video-uređaja. Najveći problemi digitalne video-tehnologije uvek su bile baterije, koje se izuzetno brzo troše i relativno komplikovano pretvaranje analognih podataka u digitalnu formu, što je i uzrok onog prvog problema. Čip Ignjatovića i Baka ostvarenje je davnašnjeg sna elektroničara: on sliku digitalizuje momentalno, već na nivou piksela.

Prvi testovi superčipa pokazali su da on, pri radu sa 30 frejmova u sekundi, koristi svega 0,88 nanovata po pikselu - neverovatnih 50 puta manje od najboljih čipova koji se danas proizvode. Takođe, novi čip pokazuje i neviđen dinamički raspon (odnos između najmanje i najveće količine svetlosti koju može da registruje); taj odnos je kod postojećih CMOS senzora 1:1.000, a kod Ignjatovićevog čipa 1: 100.000.

Reč je, u stvari, o dva pronalaska, tj. idejama (koje su patentirane u Zavodu za patente). Prvi pronalazak se odnosi na način kojim se "čitaju" pikseli (osnovni element slike). Dosadašnji načini su bili u biti analogni (signali se prenose u vidu napona koji je uvek osetljiv na šum i zahteva veliku količinu energije za prenos). Njihova ideja je da se informacija o slici digitalizuje na nivou piksela i zatim prenosi u digitalnom domenu, što značajno smanjuje osetljivost na sum (što opet rezultira poboljšanjem kvaliteta slike) i smanjenje potrošnje energije.

Drugi pronalazak se odnosi na kompresiju slike. Ideja je da se pikseli poređaju u neuniformni raspored, što je nov način razmišljanja kada je reč o "hvatanju" slike. Dosadašnji raspored piksela je uvek bio uniforman (svi pikseli pođednako udaljeni). U njihovoj zamisli pikseli su ispomerani u tačno određene lokacije. Time se kompletno uklanjaju sve operacije množenja koje su inače obavezne prilikom kompresije slike. Sve operacije u njihovom pristupu su samo operacije sabiranja tako da je ukupan broj operacija samo pet odsto od broja u standardnom pristupu. To umnogome smanjuje kompleksnost pratećeg hardvera za kompresiju.

Ta ideja može da nađe primenu u industriji foto-aparata, kamera, mobilnih telefona... a svaki uređaj posebno opet može da nađe primenu u npr. medicini, svemirskim istraživanjima, nautici itd...


Ignjatović kaže da njegov nekadašnji mentor, a sada kolega profesor Mark Baka i on osnivaju korporaciju Signal Sciences, Inc, u čijem sastavu je i kompanija ADVIS čija je funkcija da radi na razvoju senzora za akviziciju i kompresiju slika. ADVIS se nalazi u fazi "formacije kapitala".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.