NavMenu

Kamena vuna štedi energiju i novac - Noviteti kompanije "Rockwool Adriatic" i u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 02.11.2010. 11:54
Komentari
Podeli

Kamena vuna je termoizolacioni materijal koji u isto vreme obezbeđuje toplotnu, zvučnu i protivpožarnu zaštitu objekata. To je materijal koji podiže kvalitet života milionima ljudi, štedi energiju i ublažava klimatske promene, kao što su efekat staklene bašte, smog i kisele kiše. Jedan od najvećih svetskih proizvođača tog materijala je kompanija "Rockwool", koja ima 22 fabrike i zapošljava 8.000 ljudi.

"Rockwool Adriatic" i Društvo inženjera i tehničara za upravljanje rizicima (DITUR) organizovaće seminar o požarno otpornoj izolaciji građevinskih objekata 11. novembra u beogradskom hotelu "Holiday Inn".

To je za čitaoce "eKapije" najavila Anđelka Toto-Ormuž, direktorka marketinga kompanije "Rockwool Adriatic".

Ona u razgovoru za "eKapiju" govori o prednostima kamene vune, poboljšanju energetske efikasnosti, kao i planovima te kompanije u Srbiji.

eKapija: "Rockwool" ove godine slavi 101 godinu postojanja...

- Tako je, osnovan je 1909. godine u Danskoj, a proizvodnju kamene vune fabrika je počela 1937. godine u Hedehuseneu, blizu Kopenhagena. Danas je "Rockwool", s gotovo 8.000 zaposlenih, najveći svetski proizvođač izolacionih materijala i materijala od kamene vune. To je materijal koji podiže kvalitet života milionima ljudi, štedi energiju i ublažava klimatske probleme, kao što su efekt staklene bašte, smog i kisele kiše.

eKapija: Stalno ulažete u proizvodnju i nove fabrike. Koliko ih sada imate i gde su?

- Trenutno imamo 22 fabrike, od kojih je najveći broj u zemljama Zapadne Europe. Najbliže su u Hrvatskoj i u Mađarskoj. Još dve su u izgradnji, i to u Rusiji i Indiji, a u fazi smo preuzimanja još 4 fabrike na Dalekom istoku. Ali mi se ne širimo samo kvantitativno, već i stalno podižemo kvalitet usluge i naših proizvoda. Aktivno osluškujemo i odgovaramo na potrebe tržišta.

eKapija: Vreme je krize i često čujemo termin energetska efikasnost, govori se o potrebi uštede energije, znamo da cene energeneta stalno rastu...

- Bolna je istina da nemamo dovoljne količine fosilnih goriva potrebnih za napredak i prosperitet u nekoliko narednih decenija. Svedoci smo ne samo nesigurnosti nabavke energenata već i posledica visokih cena energije, koje se onda odražavaju na naš svakodnevni život. Trenutno živimo u vremenima privredne ali i klimatske krize. Ova kriza može postati samo još veća ukoliko ne smanjimo emisije CO2 zbog preterane upotrebe fosilnih goriva.

eKapija: Od svetskih stručnjaka i makroekonomista često čujemo kako su zalihe nafte i plina ograničene.

- Najveće zalihe nafte u svetu kontrolišu četiri zemlje dok su najveće zalihe prirodnog plina na području triju zemalja. Istovremeno, mi se doslovno razbacujemo energijom Naime, naše kuće i zgrade troše čak 41% ukupne energije. Najveći deo ove energije koristi se za granje, hlađenje. No, umesto da se energija koristi za zagrevanje ili rashlađivanje stambenog prostora, veliki deo te energije doslovce curi kroz neizolirane zidove. I tako dolazimo do brojke od čak 80% energije u zgradama i kućama koja je nepotrebno utrošena, što naše zgrade i kuće čini glavnim gutačima energije u modernom društvu.

eKapija: Gde su po Vama najveći potencijali uštede energije?

- Najveći potencijal, u celom svetu leži upravo u postojećim i trošnim zgradama i kućama. Potvrda tome je i podatak da od oko 200 miliona zgrada i kuća koliko ih je u zemljama EU-a, tek 1% njih su nove. Na primer, prosečna zgrada ili kuća u Srbiji godišnje troši više od 200 kWh/m2 energije za grejanje, dok je uz današnju tehnologiju moguće graditi kuće koje uopše ne troše energiju za grejanje. Treba delovati odmah jer će emisije CO2 iz zgrada i kuća u narednih 20 godina narasti 50%, ako ih ne moderniziramo. A 70% svetske populacije živeće u gradovima do 2030. godine. U zemljama u razvoju urbanizacija je velika i brza, isto tako raste i upotreba klima uređaja. Danas i ovde u Beogradu velika većina stanova ima klima uređaje. To nije bilo tako pre 15-20 godina. Zbog toga su zakonske obaveze o energetskoj efikasnosti nužne.

eKapija: Znači li manja potrošnja i manji komfor života ljudi?

- Energetska efikasnost podrazumeva manju upotrebu energije, ali ne i manji kvalitet života i udobnosti. Energetska efikasnost znači upravo suprotno. Dakle, manje za bolje. I to je razlikuje od štednje energije, jer štednja nužno podrazumijeva određena odricanja nauštrb komfora, dok efikasna upotreba energije znači kvalitetniji život. No, poboljšana efikasnost upotrebe energije osim uštede novca, donosi i ekološki benefit – a to je smanjenje emisije štetnih gasova, poput CO2.

eKapija: Koji su Vaši saveti projektantima i investitorima prilikom odabira građevinskog materijala?

Već nekoliko posljednjih godina trend u Europi je gradnja niskoenergetskih i pasivnih kuća i zgrada. To su objekti koji troše čak 10 puta manje energije od konvencionalno građenih. Iako je reč o gradnji koja je oko 10% skuplja u startu, ta se investicija vrlo brzo vraća, i to kroz manje račune za grejanje i hlađenje, dok je kvalitet života u njima neuporedivo bolji. U takvu filozofiju gradnje uklapa se i kamena vuna budući da je izolacija jedan od tri glavna preduslova za manju potrošnju energije. Pored toga vrlo je važna i zvučna izolacija, jer živimo u vremenu gužvi, gustog saobraćaja, i veći je nivo buke, pa je važno da ta buka ostane izvan naših domova. Isto važi i za obrnuti smer buke. Neka buka koju stvaramo u kući ostane samo naša. I na kraju, ali nikako manje važna, je protivpožarna izolacija. A sve ove komponente objedinjuje kamena vuna.

eKapija: Zašto je protivpožarna izolacija tako važna?

- Važna je zbog toga što podaci pokazuju da se 8 od 10 osoba koje stradaju u požaru zapravo ugušilo od otrovnih gasova. Dakle, oni nisu stradali od same vatre, već zbog raznih materija koji se ugrađuju u naše kuće i zgrade a prilikom požara emitiraju smrtonosne gasove. Kamena vuna, budući da 98% nje čini prirodni materijal - kamen, ne gori već se počinje taliti, ali tek na temperaturama iznad 1000 stepeni. I to je velika prednost našeg materijala pred nekim ugrađenim, organskim proizvodom.

eKapija: Dalo bi se zaključiti da je protivpožarna zaštita jako važna naročito kod javnih objekata u kojima se odjednom nalazi puno ljudi?

- Upravo iz tog razloga je naša kamena vuna ugrađena u distributivne centre, na primer onaj u Šimanovcima. Zatim je naša izolacija ugrađena u rekonstruisani Sportski centar Milan - Gale Muškatirović. I fasada Kuće fudbala u Staroj Pazovi je isto tako obložena našom vunom. Tu su još i mnogobrojni drugi industrijski i poslovni objekti, škole i domovi zdravlja, hoteli i stambeni objekti.

eKapija: Koje su prednosti kamene vune kao izolacionog materijala?

- "Rockwool" je na tržište plasirao inovativan proizvod, a reč je o izolacionim pločama dvoslojne gustoće. U poređenju sa standardnim pločama iste debljine, ploče kamene vune dvoslojne gustine zadovoljavaju više toplotne, protivpožarne i mehaničke zahteve čime donose znatne uštede u izgradnji.

eKapija: Kakvi su Vaši planovi za naredni period?

- Naš je cilj uključiti se i voditi proces podizanja svijesti ne smo stručne već i široke javnosti o neupitnoj potrebi efikasnije potrošnje goriva uz istovremeno povećanje kvaliteta života. Na ovaj proces ne treba gledati kao marketinški potez, već zaista kao proces koji se odvija za opšte dobro. Trudićemo se da građanima Srbije ponudimo još kvalitetnije proizvode i usluge, kao jedan vid rešenja uštede energije. Poznato je da je izolacija od kamene vune, osim modernizacije sastava grejanja i zamene prozora, jedan od najproduktivnijih načina za postizanje energetske efikasnosti.

eKapija: Koliko dugo ste prisutni na tržištu Srbije? Kakvi su rezultati i planovi za našu zemlju?

(Anđelka Toto Ormuž, Nina Šuljak i Dragan Vidaković)

- Srpsko tržište nam je jako važno. Ovo tržište nudi zaista velike potencijale. Odnedavno ovde imamo svog predstavnika i neprekidno radimo na razvoju mreže dilera. Za nekoliko naših proizvoda dobili smo potrebne sertifikate u Srbiji, a koji pokazuju da imaju visok kvalitet i odlične performanse u smislu u protupožarne zaštite, toplinske kao i zvučne izolacije. Već smo u nekoliko navrata prisustvovali na specijalizovanim sajmovima, a uskoro imamo i jedan stručan seminar o protivpožarnoj komponenti izolacije, tu ćemo predstaviti i naše izolaciine proizvode od kamene vune. Govoriće i uvaženi stručnjak na ovom području, prof. Milovan Vidaković. Seminar je namjenjen arhitektima i građevincima i nadamo se dobrom odazivu.

eKapija: Ko su vaši najveći kupci u Srbiji?

- "Rockwool" razvija sistem prodaje preko ovlaštenih uvoznika-distibutera. Osim kompanije "Polykem SR", koja je i prošle godine uspešno radila na promociji i prodaji "Rockwoolove" izolacije, dostupnost naših proizvoda na tržištu Srbije povećana je uključivanjem više trgovina građeviskim materijalima u distribuciju naših proizvoda. Tako su nam sada partneri UC "Partizan" i "Gille promet" iz Beograda, "Linea-Vranjković" iz Novog Sada, te "B+M Ritam" sa sedištem u Beogradu i mrežom prodajnih mesta u više gradova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.