NavMenu

Žig "Dobro sa Zlatibora" za prehrambene proizvode, rukotvorine, restorane

Izvor: Agroklub Utorak, 15.03.2022. 09:46
Komentari
Podeli
(Foto: Kojin/shutterstock.com)
Zlatiborci su od davnina poznati kao proizvođači mesa i ukusnih mesnih prerađevina jer je to podneblje prirodnim karakteristikama predodređeno da bude stočarski kraj.

Osim mesa u zlatiborskim domaćinstvima proizvode se mleko i mlečni proizvodi, med, rakija, a vredne ruke domaćica vekovima unazad prave slasne džemove, kompote, sokove i druge poslastice, ističu iz Turističke organizacije "Zlatibor".

Danas svi ovi proizvodi dobijaju potvrdu autentičnosti i kvaleteta kroz žig garancije "Dobro sa Zlatibora". Pored tradicionalnih prehrambenih proizvoda, ovaj žig garancije moći će da ponesu i tradicionalni odevni predmeti (rukotvorine), zatim restorani, kao i kategorisana seoska turistička domaćinstva.

Obeleženi proizvodi se proizvode na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, a izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina poreklom može biti sa teritorije cele Republike Srbije. Obeleženi proizvodi takođe moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, a svojim ukupnim svojstvima zadovoljiti potrebe potrošača.

Smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva kao i restorani koji budu nosioci Žiga, moraju ispunjavati zakonske uslove i propise u vezi sa kategorizacijom smeštajno-ugostiteljskih objekata/pružalaca usluga.

Vlasnik žiga garancije "Dobro sa Zlatibora" i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede "Zlatiborski Eko Agrar" DOO, Čajetina. Žig garancije je registrovan 17. marta 2020. godine u cilju brendiranja, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina. Takođe ima značajnu ulogu očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga zlatiborskog kraja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.