NavMenu

Referentna kamata ostaje 1%

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.03.2022. 14:13
Komentari
Podeli
Centrala NBS (Foto: ColorMaker/shutterstock.com)Centrala NBS
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0%.

Takođe je odlučeno da povećavanjem prosečne ponderisane kamatne stope na reverznim repo aukcijama, kao i procenta viškova dinarske likvidnosti koji se povlače putem ovih aukcija, centralna banka nastavi da pooštrava monetarne uslove, jer to omogućava postojeći fleksibilan okvir monetarne politike, saopštila je NBS.

Dodaje se da je prosečna ponderisana kamatna stopa na poslednjoj repo aukciji održanoj ovog meseca iznosila 0,90%, čime se približila referentnoj kamatnoj stopi i bila za 79 baznih poena viša nego početkom oktobra prošle godine, kada je započet proces pooštravanja monetarnih uslova. Na odluku o njenom povećanju prethodnih meseci uticali su povećani troškovni pritisci u međunarodnom i domaćem okruženju i potreba da se utiče na inflaciona očekivanja tržišnih subjekata i ograniče sekundarni efekti na cene ostalih proizvoda i usluga.

Prilikom donošenja odluke o monetarnim uslovima Izvršni odbor je imao u vidu da opreznost u vođenju monetarne politike Narodne banke Srbije posebno nalažu dešavanja u međunarodnom okruženju - neizvesnost koja je karakterisala međunarodna robna i finansijska tržišta prethodnih meseci usled pojave novih sojeva virusa korona, dodatno je pojačana efektom geopolitičkih tenzija i izbijanjem krize u Ukrajini.

Navodi se da Narodna banka Srbije i dalje ostaje pri projekciji realnog rasta bruto domaćeg proizvoda u rasponu 4–5% u ovoj godini i srednjem roku, i pored toga što su zbog krize u Ukrajini u kratkom roku sada nešto izraženiji rizici naniže, pre svega zbog mogućeg sporijeg rasta naših važnih spoljnotrgovinskih partnera, uz ocenu da će efekti u najvećoj meri zavisiti od dužine trajanja krize.

Očekivani privredni rast, prema oceni Izvršnog odbora, vodiće nastavak investicionog ciklusa i realizacija velikih infrastrukturnih projekata, kao i rast lične potrošnje na održivim osnovama podržan povoljnim trendovima na tržištu rada.

Izvršni odbor konstatuje da se i međugodišnja inflacija, koja je u januaru iznosila 8,2%, kretala u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije, kao i da je i dalje u najvećoj meri bila vođena rastom cena hrane i energenata.

Istovremeno, bazna inflacija, na koju mere monetarne politike imaju najveći uticaj, zahvaljujući očuvanoj relativnoj stabilnosti deviznog kursa i u uslovima pandemije, bila je znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je 4,1% međugodišnje.

Prema poslednjoj aktuelnoj srednjoročnoj projekciji iz februara, inflacija bi od marta trebalo da se nađe na opadajućoj putanji i da do kraja perioda projekcije nastavi da usporava ka centralnoj vrednosti cilja. Iako trenutna dešavanja u pogledu svetskih cena energenata i primarnih proizvoda ukazuju da postoji mogućnost da inflacija bude na nešto višem nivou od projektovanog, Izvršni odbor i dalje ocenjuje da će inflacija imati opadajuću putanju do kraja godine,navodi se u saopštenju Kabineta guvernera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.