NavMenu

Srpske kompanije i fakulteti napravili najsavremeniju robotsku šaku sa senzorima dodira

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.03.2022. 13:13
Komentari
Podeli
(Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
Kompanije HTEC Group i Sigmoid uspešno su realizovale projekat razvoja najmodernije robotske šake sa senzorima dodira u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronskim fakultetom u Nišu. Ovaj projekat je finansirao Fond za inovacionu delatnost Srbije kroz program saradnje nauke i privrede, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanija.

Robotska šaka je dizajnirana tako da ima istu pokretljivost i fleksibilnost kao ljudska šaka, sa sofisticiranim karakteristikama hvatanja, a namenjena je za upotrebu u automatizovanim skladištima i industrijskoj proizvodnji, kao i za širok spektar primena kod repetitivnih i po ljudski život opasnih radnji.

- Ono što ovu robotsku šaku razlikuje od sličnih proizvoda na tržištu je njena osetljivost, prilagodljivost i pouzdanost u hvatanju i rukovanju objektima najrazličitijih oblika, veličina i težina - od nečega tako krhkog kao što je jaje, do glomaznih i tvrdih objekata težine i do sedam kilograma - bez ispadanja, lomljenja ili gnječenja - navodi se u saopštenju.

Kompanije ističu da je reč o jednoj od trenutno cenovno najpristupačnijih robotskih šaka ove kompleksnosti i karakteristika, što ovaj proizvod čini veoma atraktivnim na globalnom tržištu.

Navodi se i da je ideja realizovana u gotov proizvod za manje od dve godine od pokretanja projekta 2019, i uz ograničena finansijska sredstva.

Potreba za ovakvim proizvodom na svetskom tržištu je ogromna, posebno u velikim skladištima gde kompanije poput Amazona već dugo tragaju za tehnologijom koja će automatizovati proces sortiranja i pakovanja proizvoda, a naročito osetljivih proizvoda kao što su voće i povrće.

- Uložili smo mnogo vremena i truda u razumevanje svakog poznatog tipa ljudskog stiska i logike iza nečega tako naizgled jednostavnog kao što je motorika ljudske šake. Upravljanje pokretima ljudske šake moralo je biti potpuno automatizovana i samosvesna aktivnost uz pomoć senzora i komplikovanih komunikacionih protokola. Kada se istraživanje i razvoj odvijaju u potpuno zelenom polju inovacija, gde se testiraju radikalno nove ideje, najveći izazov je obično pronalaženje dostupnih neophodnih materijala i delova ili njihovo pravljenje i uklapanje što je sve uspešno realizovano i sada imamo kompletan proizvod koji će unaprediti širok spektar rada i procesa - izjavio je Darko Todorović, direktor inženjeringa u HTEC-u i šef istraživačke grupe za Robotiku na Elektronskom fakultetu uNišu.


Ideja za ovaj projekat potekla je od Prof. Dr Mirka Rakovića, vanrednog profesora Robotike na FTN-u, i suvlasnika kompanije Sigmoid, iskusnog istraživača i stručnjaka u oblasti robotike, sa vizijom da reši pitanje podizanja i spuštanja objekata uz pomoć fleksibilnih senzorskih šaka.

Konzorcijum dve kompanije je trenutno u pregovorima sa nekoliko svetskih kompanijakoje su zainteresovane da robotsku šaku testiraju u svojim skladištima i industrijskim postrojenjima, nakon čega će šaka biti spremna za industrijsku proizvodnju.

Sledeći korak je osnivanje startapa koji će preuzeti intelektualnu svojinu i patent proizvoda kako bi skupio investicije za dalji razvoj šake i serijsku proizvodnju. Ukoliko do toga dođe, kompanije HTEC Group i Sigmoid se nadaju da će postrojenje i tehnologija za izradu robotske šake ostati u našoj zemlji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.