NavMenu

Vojvodinašume: Ne možemo da računamo na drvnu biomasu kao na ozbiljan izvor energije

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.03.2022. 11:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kletr/shutterstock.com)Ilustracija
Naši kapaciteti na polju drvne biomase su vrlo ograničeni i praktično je nemoguće računati na drvnu biomasu kao izvor energije u ozbiljnim, relevantnim količinama, a da se korišćenjem iste ne ugrozi snabdevanje drvo-prerađivačkih pogona sirovinom, izjavio je direktor Vojvodinašuma Roland Kokai.

Na panelu "Životna sredina kao najviši prioritet" u okviru Kopaonik biznis foruma, on je, govoreći o drvnoj biomasi koja je najznačajniji vid biomase za grejanje obzirom na činjenicu da ima mnogo veću kaloričnu moć od poljoprivredne biomase, naveo da se godišnji prirast drvne mase ne može drastično povećati na postojećem šumskom zemljištu.

- Ukoliko se neplanski bude promovisalo i stimulisalo korišćenje drvne biomase u energetske svrhe, vrlo brzo ćemo kao društvo biti suočeni sa izborom – da li raspoloživu drvnu masu koristiti kao sirovinu u drvo-prerađivačkoj industriji (sirovinu za drvnu građu, palete gajbice nameštaj…) ili kao gorivo, neće biti i za jedno i za drugo. Treba takođe imati u vidu da ulaganja u energetski efikasne i ekološki prihvatljive kotlove na biomasu nisu mala, pa potrebno je uraditi prethodne analize i utvrditi koje su to realno raspoložive količine drvne biomase - naveo je Kokai.

On se dotakao i zahteva na moratorijum za gazdovanje šumama:

-Ne smemo mešati šumarsku seču, koja predstavlja jedan od koraka u procesu gazdovanja šumama, sa krčenjem šuma. Plansko gazdovanje šumama podrazumeva održivo korišćenje šumskih resursa i to je ono što šumari rade, kada se proces završi – iza šumara ostane više šume nego što je bilo, šuma bude zdravija i korisnija, a šumarska seča je samo jedan deo tog procesa. Sa druge strane, krčenje šuma podrazumeva proces nakon koga šume više nema na mestu na kome je bila. Krčenje šuma se dešava kada postojeće šumsko zemljište menja namenu u nešto drugo, kada se urbanizuje, postaje poljoprivredno.. ili sl. To nije šumarstvo. Mi imamo sve više problema na terenu upravo iz razloga što ljudi ta dva pojma ne razlikuju. Moratorijum na gazdovanje šumama nema smisla, moratorijum na krčenje suma je nešto o čemu svakako treba razgovarati i čemu treba težiti - rekao je Kokai.

Naglasio je da je suština u formulaciji "integralno gazdovanje šumama na održiv način".

- To je ono što šumarska struka u Evropi radi što i mi kao zemlja koja vodi računa o svojim šumama radimo. Svaku poslovnu godinu završavamo tako što na površinama koje su nam poverene ostavimo više biomase nego što smo zatekli. Oko 65% šuma kojima JP Vojvodinašume gazduju je pod nekim vidom zaštite. Merama zaštite (pasivnim i aktivnim) koje preduzimamo, uspeli smo da sačuvamo mnoge biljne i životinjske vrste, a neke i da vratimo na staništa koja su davno napustili. JP "Vojvodinašume", osim što gazduje šumama, značajan je upravljač zaštićenih prirodnih područja, gazduje i značajnim fondom divljači (lovna područja i lovišta), kao i određenim ribarskim područjima (ribljim fondom). To upravo i jeste smisao integralnog gazdovanja šumama - obezbediti društvu (široj društvenoj zajednici) korist od šuma, a ne samo trupce - rekao je Kokai.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.