NavMenu

Brnabić: Prioritet nove Vlade bi trebalo da bude ulazak u STO i dalja reforma javnih preduzeća

Izvor: Beta Sreda, 09.03.2022. 16:33
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi ekonomski prioriteti buduće vlade trebalo da budu članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), kao i dalja reforma javnih preduzeća.

Brnabić je, na završnici 29. Kopaonik biznis foruma, rekla da joj je žao što nije bilo vremena da Srbija napravi korak bliža članstvu u STO, "što bi bilo važno za podizanje konkurentnosti domaće privrede i njene zaštite".

- Da smo bili članica STO bolje bi rešili problem kvote na čelik koje je Srbiji uvela EU - navela je ona.

Brnabić je kazala i da je država u kratkom periodu usvojila Startegiju upravljanja preduzećima u državnom valsništvu i akcion plan, ali da treba sprovoditi dalje reforme.

- Konkurentnost i produktivnost naše ekonomije umnogome zavisi od toga. Produktivnosti u Srbiji je u proseku niža zbog nedovoljne produktivnosti javnih preduzeća - rekla je predsednica Vlade Srbije.

Govoreći o stanju i planovima za oblast energetike, ona je ocenila da je to jednačina sa mnogo nepoznatih.

Brnabić je navela da su kriza izazvana pandemijom, a potom i sukob u Ukrajini, doveli u pitanje dosadašnje smernice u toj oblasti koje se odnose na zelenu tranziciju i prelazak na obnovljive izvore energije.

- Mnogi lideri u zelenoj tranziciji sada se vraćaju uglju. Postavlja se pitanje da li da budemo zeleni ili da budemo energetski samostalni, što je bitna i politička odluka. Mnoge zemlje razmišljaju da je bolje da imaju termoelektrane i budu nezavisne od uvoza - rekla je ona.


Kao sektore u koje bi trebalo ulagati i koji bi mogli da omoguće ubrzan razvoj zemlje navela je i zaštitu životne sredine, odnosno industrijalizacju na bazi zelene transformacije.

- U oblastii zaštite životne sredine Srbija bi trebalo da uloži 13 do 15 mlrd EUR da bi dostigla najbolje evropske standrade - rekla je Brnabić.

Kao tri ključna rezultata, koje je Vlada Srbije do sada postigla, navela je transformaciju ekonomije sa radno intenzivne u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, prošlogodišnji privredni rast uprkos pandemiji, kao i donošenje ustavnih amandmana za koje smatra da će mnogo doprineti razvoju zemlje u narednoj deceniji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.