NavMenu

Kopaonik biznis forum - Izazovi i mogućnosti za zelenu tranziciju Srbije

Izvor: eKapija Sreda, 09.03.2022. 09:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Na panelu posvećenom izazovima i mogućnostima za zelenu tranziciju Srbije, uokviru Kopaonik biznis foruma, razgovaralo se o tome da privatni sektor koji može da se angažuje sklapanjem javno-privatnih partnerstava treba da bude motor zelene tranzicije u Srbiji.

Ary Naim, regionalni menadžer za Centralnu i Jugoistocnu Evropu Međunarodne finansijske korporacije (IFC), istakao je da je zelena tranzicija dosta kompleksan proces, kao i da kreatori politka moraju biti na mestu vozača, a privatni sektor motor kada govorimo o stvaranju radnih mesta.

Viši specijalista za privatni sektor u Svetskoj banci Duško Vasiljević rekao je da bi naša zemlja mogla da ima značajne koristi kada svoju privredu i preduzeća uvede u "grean deal", jer će to otvoriti vrata za dalji napredak.

Katarina Gassner, viši specijalista za energetiku Svetske naglasila da će srpska privreda, ako ne bude ušla u proces zelene tranzicije, biti sve manje konkurentna zbog sve viših ekoloških standarda.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Francoise Jacob rekla je da treba izmeniti narativ od negativnog ka pozitivnom i usredsrediti se na šanse.

Richard Record, vodeći ekonomista za zapadni Balkan pri Svetskoj banci ukazao je na značaj i neminovnost zelene tranzicije i naglasio da će se svi koji ne žele uče teško prilagoditi i imati probleme.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.