NavMenu

Đubrivo, lekovi, gume - Šta Srbija izvozi, a šta uvozi iz Ukrajine

Izvor: Danas Četvrtak, 03.03.2022. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bill Ragan/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom prošle godine u poređenju sa godinom pre Srbija beleži rast spoljnotrgovinske razmene sa Ukrajinom. Tokom 2021. izvezli smo im robu u vrednosti od 181,4 mil USD, za 45% više u odnosu na prethodnu godinu i uvezli za 61% više.

Vrednost uvoza iz Ukrajine je prošle godine bila 268,8 miliona dolara.

Srbija je tokom poslednje dve godine, prema podacima Privredne komore Srbije, u Ukrajinu najviše izvozila mineralna ili hemijska đubriva u vrednosti od 22 miliona dolara, što je činilo 12 odsto ukupnog izvoza za tu zemlju. Slede pokrivači podova, lim, gume, hartija i karton, sirćetna kiselina, preparati za pranje, električni grejači vode, đubrivo, kao i lekovi.

S druge strane, naša država je iz Ukrajine najviše uvozila rude gvožđa, nerazvrstanu robu, trake, table, lim, listove za furnuranje, pelet.

Od 2013. do prošle godine povećao se i broj uvoznika i izvoznika, tako su pre devet godina 193 firme izvozile za Ukrajinu, a 453 uvozile. Prošle godine izvozom se bavilo 289, a uvozom iz Ukrajine u našu zemlju 767 firmi.

Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji su 141 aktivna privredna subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Ukrajine, odnosno pravna lica registrovana u Ukrajini, a najviše je firmi koji se bave trgovinom na veliko i malo, potom onih koji se bave informisanjem i komunikacijom, prerađivačkom industrijom, administativnim delatnostima i rudarstvom.


Izvoz je za poslednjih devet godina rastao, ali je bilo uspona i padova. Tokom 2013. on je vredeo 172,2 miliona dolara, a nakon toga doživeo je ogroman pad te je vrednost izvoza 2015. bila na svega 63,7 miliona.

U isto vreme uvoz iz ove zemlje je 2013. bio vredan 141,6 miliona dolara, a prošle godine čak 268,8 miliona, dok od 2014. i dešavanja tokom kojih je Rusija zauzela Krim Srbija ima deficit u spoljno-trgvoinskom bilansu sa Ukrajinom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.