Izvor: eKapija | Sreda, 02.03.2022.| 14:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta predviđa projekat rekonstrukcije Instituta za majku i dete - Potpuno novi hirurški blok, podzemna garaža, staklene terase i zeleni krovovi (FOTO)

Budući izgled Instituta
Budući izgled Instituta (Foto: Bureau Cube Partners/UP, screenshot)
Grad Beograd oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije - "Dr Vukan Čupić" u Beogradu", koji je izradio Bureau Cube Partners iz Beograda.

Prema projektu, predviđeno je rušenje postojećeg pedijatrijsko-hirurškog bloka sa hitnim prijemom, sterilnim blokom i intenzivnim negama i izgradnja novog, sa podrumskom etažom i 4 sprata.

U podzemnoj etaži ovog objekta predviđena je garaža sa 54 parking mesta od kojih su 6 namenjena licima sa posebnim potrebama.

Za potrebe podzemne garaže biće uveden i novi kolski ulaz iz Ulice Sremskih Odreda, čime se izbegava ukrštanje puteva sa vozilima Hitne pomoći. Hitnom prijemu se prema projektu pristupa iz ulice Radoje Dakića, sa kružnim tokom ispred samog ulaza radi neometanog kretanja vozila Hitne pomoći.

Broj kreveta u Institutu će se posle rekonstrukcije neznatno povećati, sa 400 na 418.

Glavni objekat zadržaće postojećih 13 spratova i nakon rekonstrukcije, ali će biti modernizovan, a ograde na terasama predviđene su od providnog stakla.

Kada je reč o stacionaru u okviru ovog objekta, u prizemlju će se nalaziti ambulante orl, ambulante oftalmologije, hirurgije, ambulanta fizikalne medicine i anesteziološka ambulanta, a u veznom delu dijagnostika i biohemijska laboratorija.

Na prvoj etaži je dnevna pedijatrijska bolnica sa 39 postelja endoskopija i gastroskopija, na drugoj odeljenje pulmologije sa ukupno 36 postelja.

Od treće do desete etaže projektovan je tipski sprat koji uključuje ukupno 24 postelje, a sve sobe za smeštaj pacijenata podrazumevaju sopstveno kupatilo.

Jedanaestu etažu dele mikrobiološka laboratorija, laboratorija za gentiku i metabolizam i transfuzija.

Na dvanaestoj etaži su kabineti profesora. Kancelarije uprave, kao i restoran zaposlenih nalazi se na trinaestoj etaži.

Planirana je zamena, u potpunosti, svih instalacija i materijalizacije podova, plafona i zidova.

Objekat amfiteatra u okviru glavnog objekta Instituta zadržava postojeće namene, a na istoj poziciji ostaje i roditeljska kuća, s tim što će dobiti funkcionalniji prostor.

U okviru parkovskih i zelenih površina, projektovano je igralište za decu, koje je zadržalo motiv srca prethodnog igrališta, ali se premešta na drugu lokaciju.
Zeleni krovovi
Zeleni krovovi (Foto: Bureau Cube Partners/UP, screenshot)

Kompleks Instituta će, navodi se u projektu, predstavljati pravu malu zelenu oazu, koja je neophodna kompleksu ovog tipa.

Na svim objektima Instituta, osim stacionara, predviđeni su ozelenjeni ravni krovovi. Projektom je planirano i da se sačuva veliki broj postojećih stabala listopadnog drveća, ali u planu je i sadnja novog drveća.

Rekonstrukcijom objekta između ostalog biće obuhvaćena i mreža sanitarne vode, hidrantska mreža i mreža fekalne kanalizacije, dotrajale postojeće električne instalacije u selom Institutu, kao i zamena svih dotrajalih mašinskih instalacija.

Prema najavama, rekonstrukcija Instituta za majku i dete planirana je za kraj ove godine.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE