NavMenu

BiH, Priština, Severna Makedonija prekršili propise o zagađivanju vazduha iz termoelektrana

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 01.03.2022. 12:20
Komentari
Podeli
(Foto: SpaceKris/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina, Priština i Severna Makedonija su 2018. i 2019. prekoračili dozvoljene nivoe emisija zagađujućih materija u vazduh koje su zacrtali u svojim nacionalnim planovima za smanjenje emisija, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice u obrazloženju odluke da pokrene prekršajne postupke.

Nacionalni planovi za smanjenje emisija ili NERP-ovi su instrument za usklađivanje s odredbama Direktive o velikim ložištima i propisuju smanjivanje ispuštenih količina sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine – konkretno praškastih materija ili PM čestica.

Severna Makedonija je premašila najviše dozvoljene nivoe u segmentima SO2 i prašine, a BiH i Priština za sve tri zagađujuće materije, navode u Sekretarijatu Energetske zajednice.

Sekretarijat je saopštio da je usvojio takozvano obrazloženo mišljenje protiv tri ugovorne strane po pitanju izveštaja za 2018. i 2019, s tvrdnjom da nisu uspele da značajno smanje zagađivanje vazduha iz termoelektrana, što su bile obavezne u skladu s direktivom.


Rok za odgovor je dva meseca

Sprovođenje tog segmenta pravnog nasleđa Energetske zajednice u domenu životne sredine je od ključnog značaja da se stalno smanjuje zagađivanje vazduha u sektoru energetike, a ono nanosi ozbiljnu štetu zdravlju i životnoj sredini, stoji u objavi. Severna Makedonija, BiH i Priština imaju priliku da reaguju i pokušaju da otklone rečenu zabrinutost, pre nego što sekretarijat prosledi njihove slučajeve Ministarskom savetu Energetske zajednice.

Sekretarijat je ovu proceduru za rešavanje sporova pokrenuo još pre skoro godinu dana. Reč je o preliminarnom postupku za sprovođenje zakona i propisa, a rok za osporavanje prekršaja zakonodavstva u okviru Energetske zajednice je dva meseca.


Slučajevi su otvoreni pre skoro godinu dana, a tada je bila obuhvaćena i centralna Srbija

U međuvremenu, Sekretarijat u međuvremenu može da utvrdi sve činjenice vezane za slučaj. Zainteresovanim stranama može se odobriti pristup dokumentaciji i one tokom preliminarne procedure mogu da predaju svoja pisana opažanja. Prošlog marta, kada je Sekretarijat Energetske zajednice povukao pomenuti potez oko ovih slučajeva, bila je obuhvaćena i centralna Srbija i to zbog probijanja limita za ispušteni sumpor-dioksid.

Velika ložišta su postrojenja s energetskim kapacitetom višim od 50 megavata. U slučaju tri navedene ugovorne strane, skoro čitava zagađenost vazduha u toj kategoriji potiče iz termoelektrana na lignit.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.