NavMenu

Poljaci i Španci planiraju gradnju dve vetroelektrane snage 300 i 90 MW u Lovćencu i Feketiću

Izvor: eKapija Sreda, 23.02.2022. 15:54
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Opština Mali Iđoš stavila je na rani javni uvid dva plana detaljne regulacije koji se tiču izgradnje vetroelektrana Loćenac i Feketić u istoimenim katastarskim opštinama.

Planove je izradila Projektura doo iz Beograda.

Investitor prve vetroelektrane, na području Lovćenca, je firma WPP West Wind doo Beograd, u vlasništvu poljske kompanije V-Ridium Wind.

Planom je obuhvaćeno područje površine oko 5720 ha, i to deo katastarskih opština Lovćenac, Feketić i Mali Iđoš, koje se većim delom prostire istočno od autoputa Beograd-Subotica, do granice sa opštinama Bečej, Srbobran i Bačka Topola.

U planu je gradnja vetroelektrane snage oko 300 MW, sa oko 50 lokacija vetrogeneratora.

Zemljište predviđeno za gradnju je pretežno poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini, sa mrežom atarskih puteva.

U planu se napominje da će zbog blizine naseljenih mesta Mali Iđoš, lovćenac i Feketić biti utvrđena određena ograničenja koja će biti definisana nakon izvršenih analiza kroz modelovanje disperzije buke i treperenja senki, kao i analize vizuelnog uticaja na siluetu naseljenog mesta.

U okviru područja planirana je i trafostanica "Lovćenac" sa priključnim razvodnim postrojenjem preko koga će se ostvariti povezivanje planiranog 400 kV dalekovoda u funkciji vetroelektrane i isporuka proizvedene električne energije u prenosni sistem EMS-a. Druga vetroelektrana gradiće se na području Feketića, a investitor Ecoener Wind Power plant doo Beograd iza kojeg stoji španska Grupo Ecoener.


Vetroelektrana Feketić ukupne snage oko 90 MW, sa 21 vetrogeneratorom, planirana je na površini od oko 2,100 ha, južno od naseljenog mesta Feketić.

Zemljište je takođe pretežno poljoprivredno, u privatnoj svojini sa mrežom atarskih puteva, a u okviru područja je planirana i trafostanica "Feketić" sa priključnim razvodnim postrojenjem za povezivanje planiranog 110 kV dalekovoda u funkciji vetroelektrane.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Ovako će izgledati prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera - "Jamie's Italian" otvara se u aprilu (FOTO)

Početkom aprila Beograd će biti bogatiji za još jedan hedonistički kutak i to onaj koji privlači veliku pažnju od trenutka kada je najavljen. U pitanju je prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera -"Jamie's Italian". Nalaziće se u Beogradu na vodi, u Hercegovačkoj 14, a prostiraće se na 400 kvadratnih metara. Projektovano je i 250 m2 terase. Za ideju da se kuhinja poznatog kuvara implementira u lokalnom kontekstu kroz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.