NavMenu

Industrijski kombinat "Guča" počeo proizvodnju peći na čvrsto gorivo - "Arina" izvozni brend

Izvor: eKapija Petak, 22.10.2010. 15:23
Komentari
Podeli

Industrijski kombinat "Guča" nedavno je pokrenuo proizvodnju livenih peći na čvrsto gorivo. Konstruktorski tim samostalno je razvio peć i dao joj ime "Arina" po hetitskoj boginji sunca. Peć je napravljena od sivog liva, težine od 115 do 125 kg, a kompletni modeli za livenje su izrađeni samostalno u alatnici IKG-a i rešenje su stručnjaka iz Guče.

- Staklo na vratima osim što omogućava ugođaj pogleda na vatru u ložištu, veoma je sigurno i izdržava visoke temperature do 7.000C i omogućava brzo provođenje toplote. Osim dizajnerskih rešenja koje peći daju jedinstven izgled, primenjena su i rešenja koja ovu peć svrstavaju u sam vrh sličnih proizvoda, jer je stepen efikasnosti do 84%, a snaga sa preporučenim gorivom i režimom upotrebe do 10 kw - naveo je Radovan Ilić, generalni direktor.

Posebnu pažnju razvojni tim obratio je na ekologiju, jer su novi zahtevi Evropske unije rigorozni u pogledu efikasnosti i emisije CO2 i prašine u atmosferi.

- Time smo "overili" vizu za izvoz naših proizvoda na izbirljivo tržište razvijenih zemalja. Ovo je postignuto uvođenjem dodatnog kontrolisanog vazduha koji omogućava post-sagorevanje nesagorelih produkata sagorevanja u ložištu. Sekundarni vazduh se uvodi sa zadnje strane peći, tako da dovođenjem iznad vrata omogućava osim dodatnog sagorevanja i efekat pranja stakla, koje tokom korišćenja peći ostaje čisto. Prenošenje toplote je preko livenih delova i preko stakla. Liveni delovi su zaštićeni termootpornom bojom koja peći daje dodatni vizuelni efekat - objasnio je Ilić.

Iz Guče je već 1.000 peći otišlo van granica naše zemlje - u Italiju, Holandiju, Poljsku, Belorusiju. U planu je da do kraja 2010. plasiraju još 4.000.

Generalni direktor "Guče" naglasio je da njihov cilj nije bio da prave jeftine peći, već štednjake dobrog kvaliteta. Tako da je preporučena cena "Arine" oko 35.000 dinara.

Uspešna privatizacija

Vlasnik Industrijskog kombinata "Guča" je koncern Farmakom MB Šabac, koji je u prethodne četiri godine uložio 6 mil EUR, a toku su investicije od 3,5 mil EUR u modernizaciju finalne obrade odlivaka, proširenje kapaciteta topionice i postavljanje poluautomatske linije za livenje čeličnih odlivaka. Prema dugoročnom planu razvoja do kraja 2012. godine IK "Guča" biće jedna od najsavremenijih proizvodnih preduzeća u Evropi.

- Instalisana je i puštena u rad nova livnica sivog liva , kapaciteta 250 kalupa na sat, koja radi u automatskom režimu rada. Proizvodni programi su odlivci za termo program, elementi peći i kamina, odlivci za proizvodnju ležajeva, motora, hidrauličnih sklopova i auto-industriju. Pored domaćeg tržišta naši odlivci našli su primenu u zemljama bivše Jugoslavije, zatim Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Mađarskoj. Modernizovana je i linija za livenje flotacijskih kugli, koja pored povećanog kapaciteta za 50% obezbeđuje i povećanje produktivnosti rada za oko 40 % u odnosu na staru liniju - navodi Ilić i dodaje da je osposobljena i savremena alatnica.

Investicije u toku

U livnici u Guči u toku je modernizacija finalne obrade odlivaka. Uskoro će radnike zameniti roboti za brušenje. U proširenje kapaciteta topionice biće uloženo 3,5 mil EUR, a biće instalirana indukciona peć kapaciteta 8 tona istopljenog liva na sat. U poluatomatsku liniju za livenje čeličnih odlivaka biće investirano 1,5 mil EUR.

- U prethodnom periodu osvojeno je i pušteno u proizvodnju preko 500 novih modela u livnici sivog liva, a u livnici čelika na tržište su izašli novi modeli odlivaka za potrebe rudarske industrije. Služba razvoja i kvaliteta kontinualno radi na poboljšanju kvaliteta i osvajanju novih proizvoda. Posebnu pažnju obraćamo poboljšanju kvaliteta proizvoda, kao i na bezbednosti i zaštiti radnika na radu. Sertifikovani smo standardom ISO 9001:2008, standardom OXAS 18001, a u toku je sertifikacija standarda ISO 14001 .

Poslovni rezultati

- U odnosu na prethodnu godinu za prvih devet meseci 2010. beležimo povećanje proizvodnje za 25% , a plan proizvodnje za zadnji kvartal ove godine je povećanje proizvodnje u odnosu na prethodne za 22% . Projektovani plan proizvodnje za 2011. godinu je za 30% veći u odnosu na realizovanu u ovoj godini, a od polovine iduće godine puštanjem novih investicija proizvodni kapacitete uvećaće se 80% u odnosu na trenutne.

Ukupna vrednost proizvodnje livnice "Guča" ove godine biće oko 20 mil EUR, što je 25% više nego 2009. godine, a u odnosu na 2006. godinu proizvodnja je uvećana 481%. Izvoz će ove godine dostići 1 mil EUR, duplo više nego 2009. godine. Od privatizacije je zaposleno novih 150, od ukupno 400 radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.