NavMenu

Tri beogradske firme projektovaće rulnu stazu na niškom aerodromu

Izvor: Južne vesti Utorak, 15.02.2022. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: Nixy Jungle/Shutterstock)
Tri beogradske firme dobile su posao izrade projektno-tehničke dokumentacije za rulnicu na niškom Aerodromu "Konstantin Veliki". Posao će im biti plaćen 13,8 miliona dinara, a kako piše u dokumentaciji, oni bi trebalo da projektuju produžetak paralelne rulne staze i izolovanu poziciju za parkiranje aviona.

Posao su dobile firme VS infra Design, Elgra Vision i Neo Aerodromes Engineering koja će, kako piše, odraditi 80% posla.

Ove tri kompanije bile su jedini ponuđač na tenderu koji su raspisali Aerodromi Srbije, a njihov posao biće vezan za rulnicu i parking za avione na niškom aerodromu.

Cilj izrade predmetne tehničke dokumentacije je izgradnja produžetka paralelne rulne staze i izolovane pozicije za parkiranje vazduhoplova na aerodromu "Konstantin Veliki" Niš. Svrha izrade tehničke dokumentacije je povezivanje različitih delova aerodroma – platforme, rulne staze na platformi (Apron Taxiway) i poletno-sletne staze (prag 11), u cilju razvoja vazdušnog saobraćaja na aerodromu i proširenja njegovih kapaciteta, uz što kraće zadržavanje aviona na poletno-sletnoj stazi, odnosno što brži izlazak na poletno-sletnu stazu i ispunjenje zahteva sa aspekta bezbednosti - piše u dokumentaciji.


Potrebno je i da rulna staza i izolovana parking pozicija svim svojim karakteristikama omogućavaju prihvat najvećih vazduhoplova (kodnog slova E) uz uspostavljanje preduslova za najviše standarde bezbednosti saobraćaja i procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i stvari.

Kodno slovo E imaju avioni tipa Airbus 330 i 340, kao i Boing 747 i 777.

Paralelna rulna staza i izolovana parking pozicija bi trebalo da čine kontinuitet sa proširenim novoprojektovanim delom platforme i paralelne rulne staze i da se uklope u novi i prošireni objekat terminalne zgrade. Tek nakon izrade projektne dokumentacije trebalo bi da se raspiše tender za izbor izvođača radova.

Tagovi:
rulna staza
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.