NavMenu

EU podrška razvoju turizma na Staroj planini - Zelena rešenja i anti-COVID mere

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.02.2022. 16:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marcus Lofvenberg/unsplash)Ilustracija
Ove zime, Stara planina je dosegla rekordan broj gostiju. Mnogobrojni posetioci iz zemlje i regiona su smešteni u istoimenom hotelu, dok su ostali izabrali autentičnu ponudu seoskih turističkih domaćinstava. Uređene skijaške staze i sunčano vreme omogućavaju da svi oni uživaju u snežnim aktivnostima, a sela Crni vrh, Balta Berilovac i Kalna nude poseban gastronomski doživljaj pripremom tradicionalnih staroplaninskih specijaliteta, navedeno je u saopštenju.

Projekat "#EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" je, putem bespovratnih sredstava, omogućio da obnovljivi izvori energije postanu dostupni turističkim domaćinstvima, što doprinosi energetskoj efikasnosti objekata, uštedi energije i sredstava, ali i očuvanju jedinstvene prirode koja privlači mnoge turiste, dodaje se.

- Sredstva smo iskoristila za ugradnju solarnih kolektora, koji služe za grejanje vode u celom objektu, što će uštedeti potrošnju električne energije i do 80% - rekla je Hristina Filipović, vlasnica domaćinstva Vila Bajka u Crnom Vrhu.

Susedno domaćinstvo Kod Gere je takođe prepoznalo dobrobite sunčeve energije.

- Sredstva Evropske unije sam upotrebio za sunčane panele koji mi greju vodu i za uvođenje parnog grejanje na pelet. Nemam više potrošnju električne energije kao što je nekad bilo, sada su troškovi manji do 60% - rekao je vlasnik domaćinstva Mićun Jelenković.


Clean&Safe

Hotel Stara planina je osnovan 2012. godine, a ovog januara je zabeležio rekordan broj gostiju. Osim izvrsnih skijališta, hotel se pobrinuo da smanji rizik od širenja COVID pandemije, što je bitno kako bi se posetioci osećali bezbedno. U sprovođenju epidemioloških mera, podršku je pružio projekat "#EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam", dodelivši veliku količinu dezinfekcione opreme hotelu. Ovo je, uz sprovođenje preventivnih mera, svrstalo hotel među objekte koji poseduju "Clean&Safe" sertifikat, kojim se označava da su bezbedni za turiste.

- U toku pandemije, imali smo pomoć od države, ali i Evropske unije i GIZ-a koji su pomogli da se faktički ceo hotel dezinfikuje. Sve ovo je doprinelo da u januaru dosegnemo rekordni broj gostiju, a u dolazećim praznicima očekujemo još veći broj poseta – rekao je direktor JP Stara planina Goran Karadžić.


Šta je #EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam?

Projekat "#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam" ima za cilj da istočna Srbija postane prepoznatljiva turistička destinacija, čime će se podstaći i ekonomski razvoj regiona. Poseban fokus je usmeren na razvoj seoskog i zelenog turizma, što omogućava da se sačuvaju autentičnost i priroda ovog kraja.

Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada SR Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.