NavMenu

Počinje izgradnja brze saobraćajnice Šabac-Loznica

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.02.2022. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sumanamul15/pixabay.com)Ilustracija
Početak radova na izgradnji brze saobraćajnice Šabac-Loznica obeležen je danas u Mačvanskom Prnjavoru.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će put Ruma-Šabac biti gotov do kraja septembra sledeće godine, što znači da će se za godinu i po dana od Beograda do Šapca stizati za maksimalno 45 minuta, a od Beograda do Loznice za sat i 10 minuta.

On je istakao da će nova saobraćajnica olakšati život ljudima u Mačvi i Jadru i privući nove investitore, navedeno je na sajtu Vlade.

Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na auto-putu Ruma-Šabac i brzoj saobraćajnici Šabac-Loznica zaključen je 19. novembra 2019. godine sa azerbejdžanskom kompanijom Azvirt.

Ukupna dužina deonice je 77 kilometara, od čega je auto-put Ruma-Šabac dužine 22 kilometara, a dužina deonice Šabac-Loznica, koja će biti izgrađena u profilu brze saobraćajnice, iznosi 55 kilometara.

Planirana je izgradnja ukupno 56 objekata, od čega 54 mosta i dve petlje.

Izgradnja auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica jedan je od prioritetnih zadataka u drumskom transportu, s obzirom na to da je reč o projektu koji je važan za razvoj i povezivanje Srema, Mačve i zapadne Srbije i Vojvodine, ali i ovog dela Srbije sa regionom, pre svega sa BiH, dodaje se.

Moderna saobraćajnica koja će povezati Rumu i Loznicu obuhvataće tri prostorne celine: deonica Ruma-most na Savi (Šabac), u dužini od 22 kilometra će biti auto-put u punom profilu, druga celina je most preko Save i treća je deonica čija izgradnja danas počinje.

Ta deonica će biti brza drumska saobraćajnica, trasa će zaobići sva naseljena mesta, kroz koja gotovo celom dužinom prolazi postojeći državni put IB reda broj 26.

Ukupna ugovorena cena radova od Rume do Loznice je 467,5 mil EUR, a od Šapca do Loznice 247,5 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.