NavMenu

Stiže novi srpski traktor

Izvor: Agroklub Subota, 12.02.2022. 10:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Amin Khorsand/unsplash)Ilustracija
Kompanija Majevica uskoro izlazi sa traktorom od 90 konjskih snaga namenjen za mala i srednja gazdinstva, za sve agrotehničke mere.

Nakon prodaje fabrike IMT i Rakovice, Srbija je ostala bez proizvodnje traktora, ovih najneophodnijih mašina u poljoprivrednoj proizvodnji.

Mnogi stariji farmeri će posvedočiti o kvalitetu domaćih traktora, a naročito o tome govori podatak da se oni proizvedeni 70-tih, pa i 60-tih godina prošlog veka još uvek redovno koriste na našim njivama. Skoro da nema paorskog domaćinstva koje nije imalo bar jedan IMT 539 parkiran u svom dvorištu.

Mnoge nadležne institucije apeluju na to da treba obnoviti zastarelu mehanizaciju, pa se zato novi traktori strane proizvodnje nabavljaju putem nacionalnih i EU subvencija. Ipak, ni "za keš", ni subvencionisano, ne može svako da priušti sebi jednog John Deera, Fendta ili New Hollanda.

Međutim, srpski farmeri uskoro neće morati da evociraju uspomene na nekadašnje gigante domaće poljoprivredne mehanizacije, jer kompanija Majevica iz Bačke Palanke priprema serijsku proizvodnju svog traktora.

- Ima 90 konjskih snaga, Perkinsov motor, Carraro transmisiju, prednju hidrauliku, napred izvod za kardan, klimu, reverzer. Delove nabavljamo iz Italije, Engleske i Nemačke, a učešće domaće proizvodnje u našem traktoru je 40 odsto kada je u pitanju prototip. Serijska proizvodnja će nam obezbediti da više od 50% vrednosti traktora bude domaćeg porekla - kaže direktor Majevica servisa Radovan Komad za Agroklub.

A, koliko je on u ovom trenutku jedini domaći, govore procene stručnjaka poljoprivredne mehanizacije da je za traktore koji se sklapaju u Srbiji samo 10% delova naše proizvodnje. Tačnije, Majevičin sadrži preko 800 komponenti koje su napravljene baš u Srbiji.

- Mi imamo svoju fabriku i pravili smo sve što smo mogli, pa i naši kooperanti kojih ima više od 20 domaćih čiji su delovi u ovom traktoru. Ono što smo morali da uvezemo - uvezli smo. Ono što ne postoji da se u Srbiji pravi, a verujte, čak i šraf ako može da se napravi kod nas, to smo ugradili da bude srpsko - uverava Komad i dodaje da će kad krene serijska proizvodnja, ovo biti mašina sa domaćim preferencijalnim poreklom i kao takva jedina u našoj zemlji.

Za male i srednje poljoprivrednike

Ispitivanjem tržista i u razgovoru sa kupcima ustanovili su da veliki broj gazdinstava ima potrebu za baš ovakvim tipom traktora.

- U Srbiji je prosečna veličina gazdinstva u poslednjih 20 godina porasla za 13%. Prateći tendenciju rasta gazdinstva možemo potpuno sigurno reći da će ovaj traktor biti budućnost za više od 50% gazdinstava u našoj zemlji.

Dobra je vest da ovaj model ima još aduta naročito kad je obrtni moment u pitanju.

- Glavna prednost je što je će ovaj traktor imati 320 N/m, a ostali imaju 280 N/m. Imaće veću vučnu snagu i teži je od ostalih brendova - predstavlja Komad.

Na sklapanju ove mašine danas radi preko 30 ljudi, a portal saznaje od direktora Servisa da su i povećani kapaciteti.

U planu je i zapošljavanje dodatnih radnika, kada se krene sa serijskom proizvodnjom. Reč o ovom traktoru proširila se, pa su mnogi zainteresovani da budu vlasnici domaće mašine.

- Već ima 10 naručenih, a prva serija broji 100 komada - kaže Komad.

Kada će ovaj traktor biti dostupan na tržištu i koliko će koštati? Iz Majevice otkrivaju da će se naći u prodaji u drugoj polovini godine, ali da cena još nije formirana.

- Ne možemo da pričamo o ceni jer serijska proizvodnja počinje za tri meseca, a zbog čega je tako? Tržište čelika je jako nestabilno i bukvalno cene rastu na mesečnom nivou po 15, 20% i nemoguće je pričati o ceni. Ali naša je ideja da ponudimo traktor evropskog kvaliteta daleko jeftinije nego bilo koji drugi evropski - ističe Komad.

Sagovornik portala otkriva da njihovi proizvodi podležu povraćaju za subvencije i da se nadaju da će "država prepoznati taj momenat domaće proizvodnje traktora i da će se to posebno subvencionisati u odnosu na bilo koje druge".

- Mi ćemo kao fabrika izaći sa programima finansiranja gazdinstva, gde nećemo prodavati samo traktor nego će pored njega ići i još tri, četiri priključne mašine, uz mogućnost otplate kako novčanim sredstvima tako i žitaricama na duži vremenski period. Dakle, naš je cilj da gazdinstva po ubrzanom modelu obnove većinu zastarele mehanizacije i da to učine na finansijski pristupačan način - kaže on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.