NavMenu

Prvi sistem za reciklažu rashladnih uređaja u Srbiji - "Božić i sinovi" pokreću mrežu sakupljača elektronskog i električnog otpada

Izvor: eKapija Sreda, 20.10.2010. 13:05
Komentari
Podeli

(Foto: BIS)

Trenutno se u Srbiji, osim kompanije "Božić i sinova", niko ne bavi reciklažom frižidera i rashladnih uređaja. Ta kompanija je na nedavno završenom sajmu ekologije u Beogradu premijerno predstavila liniju za reciklažu i degasifikaciju rashladnih uređaja koja je uvezena iz Holandije.

- Do sada u Srbiji nije postojala reciklaža, tako da su frižideri i ostali rashladni uređaji završavali na deponijama, uglavnom zajedno sa kompresorom koji sadrži freon i ulje koji su neprofesionalnim tretmanom završavali u atmosferi. Ovaj novi ATN sistem omogućava da se potpuno, na ekološki način, tretiraju rashladni uređaji i da se iz njih izvadi i odvoji freon i ulje. Ulje može naći primenu direktno kao energetsko gorivo, a freoni, ako se budu odvajali po vrstama, takođe mogu ponovo da se koriste - naveo je Nikola Egić, direktor kompanije "Božić i sinovi".

Mašina je mobilna i može da se preveze na mesto odlaganja otpada, što je posebno važno kod velikih klima ormana.

Kako je objasnio, država od 7. aprila naplaćuje taksu za svaki proizveden i uvežen frižider, tako da se očekuje da Fond za zaštitu životne sredine taj novac vrati u reciklažnu industriju zašta je taksa i namenjena.

- Za dobro funkcionisanje i opstanak sistema neophodna je dobra saradnja sa Fondom za zaštitu životne sredine. ATN oprema za reciklažu i degasifikaciju rashladnih uređaja je nabavljena sredstvima Fonda.

Nikola EgićNikola Egić

Kompanija "Božić i sinovi" pokreće i nacionalnu mrežu saklupljača elektronskog i električnog otpada.

Egić je pozvao sve zainteresovane sakupljače da se jave njegovoj kompaniji, a u razgovoru za "eKapiju" objašnjava :

- Sakupljači mogu biti i pravna i fizička lica, neophodno je da imaju skladište od 50 do 100 kvadrata, koje lako dostupno i onima koji donose otpad, ali i kamionima koji ga odnose. Moraju obavestiti lokalnu zajednicu da sakupljaju otpad i neophodno je da angažuju jednog čoveka koji će primati EE otpad. U pripremi su kontejneri, od 10 m3 za elektronski i električni otpad, koje ćemo deliti našim sakupljačima širom Srbije, kako bi sakupljačka mreža što pre zaživela - naveo je Egić.

U svetu je praksa da sakupljači budu raspoređeni tamo gde se otpad generiše – gde građani žive, a privreda radi. Praksa EU kaže da na svakih 30.000 ljudi treba da bude bar jedan sakupljački centar.

Elektronski i električni otpad čini sva oprema koja je radila na struju ili baterije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.