NavMenu

Investitor sa Bliskog istoka zainteresovan da uloži 300 mil EUR u turizam Crne Gore

Izvor: Mina Utorak, 08.02.2022. 16:30
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S.Matić)
Investitori sa Bliskog istoka zainteresovani su za ulaganje u Crnu Goru, saopšteno je na Montenegro Business forumu u okviru obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore na Svjetskoj izložbi u Dubaiju. Kako je saopšteno, postoje najave investitora koji bi uložio 300 mil EUR u turističke kapacitete.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, u okviru obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore na Svjetskoj izložbi u Dubaiu, održan je Montenegro Business forum na kojem su predstavljeni investicioni potencijali Crne Gore, ali i neke od uspješnih priča realizovanih u prethodnom periodu.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović govorio je o povoljnom poslovnom ambijentu koji je Vlada uspostavila nakon samo godinu dana rada, a koji je presudan za privlačenje novih investitora.

On je, kako se navodi, predstavio modele upravljanja ekonomijom koji su doveli do najvećeg oporavka u Evropi, program Evropa sad i deset značajnih razloga za investiranje, a koji su Crnoj Gori obezbjedili povoljan investicioni imidž.

- Nakon izvanredne proslave Nacionalnog dana ovdje na Expo 2020, iskoristili smo priliku da na Montenegro Business forumu u Dubaiu još jednom pokažemo koji su to razlozi zbog kojih bi investitori trebalo da dođu i ulažu u Crnu Goru - kazao je Milatović.

Tom prilikom, Milatović je izdvojio deset ključnih tačaka zbog kojih bi trebalo investirati u Crnu Goru, a direktor Agencije za investicije i predsjednici opština govorili su o svim sektorima i opštinama koje su povoljne za investicije.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas na MBF potpisali Sporazum između dvije privredne komore, što je važan korak u osnaživanju ekonomske saradnje naše dvije države - naveo je Milatović.

Prema njegovim riječima, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) jedan su od najvećih investitora u Crnoj Gori i država želi da to unaprijedi.

- Najava za investicije je mnogo, a prisutna je i velika delegacija privrednika uz Privrednu komoru Crne Gore tako da je razmjena iskustava i mogućih prilika veoma dobra i intenzivna i mislim da će to rezultirati većim prisustvom UAE u Crnoj Gori na obostrano zadovoljstvo - kazao je Milatović.

(Foto: Gov.me/S.Matić)
Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je najavio nove investicije i visokotehnološki projekat WEB 3 zasnovan na blokčejnu.

- Izdvojio bih fiskalnu stabilnost posebno imajući u vidu da se naš ukupni dug smanjio za razliku od svih drugih država u Evropi - rekao je Spajić.

On je kazao da je interesantan i program Evropa sad, koji, kako je naveo, daje nevjerovatne mogućnosti investitorima po pitanju poreza za lični dohodak i troškova poslodavca.

- A ističem i visok rast koji je Crna Gora postigla u prethodnih godinu. Danas je potpisan i Sporazum između dvije komore i imali smo više susreta sa investitorima - kazao je on.

Prema riječima Spajića, bilo je priče o turističkim potencijalima Crne Gore.

- I već imamo najave investitora koji bi uložio 300 mil EUR u turističke kapacitete. Prilikom prethodne posjete, a tokom susreta sa ministrom ekonomije u Vladi UAE razgovarali smo o novoj inicijativi, WEB 3, koja je u planu za mart ove godine i očekujemo njenu realizaciju - rekao je Spajić.

Direktor Agencije za investicije Mladen Grgić rekao je da je Dubai jedan od crnogorskih strateških partnera.

- I glavni su investitori za neke od projekata koji se trenutno realizuju, i to kroz njihov državni Investicioni fond. Drago mi je da naši dobri bilateralni odnosi konačno pokušavaju unaprijediti privredu kako bismo i na tom polju ostvarili još jaču saradnju - rekao je Grgić.

Kako je saopšteno, Montenegro Business forum organizovan je u cilju predstavljanja investiciog ambijenta uz šansu za uspostavljanje poslovnih veza naših sa privrednicima iz UAE.

- Od velikog značaja je i stvaranje prilika za opštine širom Crne Gore, a sve u želji ravnomjernog razvoja što do sada nije bio slučaj - kaže se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.