NavMenu

MAT: Industrijska proizvodnja u Srbiji raste, ne samo zbog rudarstva, već i prerađivačkog sektora

Izvor: Beta Ponedeljak, 07.02.2022. 12:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nagy-Bagoly Arpad/shutterstock.com)Ilustracija
Industrijska proizvodnja u Srbiji raste, ne samo zbog povećanja proizvodnje u rudarstvu, već i zbog oporavka prerađivačkog sektora, navodi se u najnovijem broju publikacije Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

- Statistički pokazatelji na kraju 2021. godine pokazuju da se tendencije ekonomskih kretanja usmeravaju u pozitivnom pravcu. Trend rasta ukupne industrijske proizvodnje jača, ne samo zbog povećane proizvodnje kineske kompanije Ziđin u RTB Boru, već i zbog toga što je prerađivačka industrija, nakon opadanja i stagnacije, prešla u rastući smer - naveo je urednik istraživačkog programa Ivan Nikolić.

Dodao je da su i za ukupnu i za prerađivačku industriju karakteristični desezonirani i međugodišnji porast.

Nikolić je naveo da, su i u novembru i decembru 2021. godine rasli i uvoz i izvoz, a da je u celoj godini stopa rasta vrednosti izvoza bila nešto veća od stope rasta vrednosti uvoza. Međugodišnji porast uvoza u decembru bio je međutim, kako je rekao, daleko veći od porasta izvoza.

Međugodišnja stopa inflacije je, prema rečima, Gordane Vukotić-Cotić u septembru 2021. godine premašila gornju granicu ciljanog inflacionog raspona i bila je najveća posle avgusta 2013. godine.

- U oktobru, novembru i decembru rast međugodišnje inflacije je bio ubrzavan, ali je u samom decembru mesečni porast cena bio više nego upola manji nego tokom prethodna četiri meseca - navela je Vukotić-Cotić.

Dodala je da je međugodišnji porast bio rezultat mirovanja cena u prethodnoj godini. Glavne komponente rasta inflacije su, kako je rekla, izuzetni rast svetskih cena neprerađene hrane i energije.


Na mesečnom nivou u decembru 2021. poskupele su sve osnovne kategorije potrošačke korpe osim energije, čije su cene ostale na nivou od prethodnog meseca.

Srbija je imala višu međugodišnju inflaciju od proseka EU i u novembru i u decembru 2021, a nižu međugodišnju inflaciju od dve zemlje EU u novembru, i od tri zemlje EU u decembru 2021.

U novembru i decembru 2021. međugodišnja inflacija u Srbiji je bila 7,5% i 7,9%, a 5,2% i 5,3% u EU. U poređenju sa Srbijom višu međugodišnju inflaciju imale su Estonija (8,6%) i Litvanija (9,3%) u novembru.

Višu međugodišnju inflaciju od Srbije u decembru imale su Poljska (8%), Litvanija (10,7%) i Estonija (12%).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.