NavMenu

Jedinom projektu MHE u Vojvodini ukinuta dozvola za gradnju

Izvor: Balkan Green Energy News Subota, 05.02.2022. 10:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Mini hidroelektrana na kanalu Jaruga na reci Neri u Banatu neće biti završena, a konačnu odluku o ukidanju građevinske dozvole potvrdilo je Odeljenje za urbanizam, privredu i inspekcijske poslove u Beloj Crkvi. Time je, prema rečima aktivista za zaštitu prirode, okončan i najveći izazov za bogati biodiverzitet u slivu reke Nere, koji dele Srbija i Rumunija.

Rešenje o građevinskoj dozvoli za izgradnju male hidroelektrane na kanalu Jaruga na reci Neri kod Bele Crkve izdato je još 2015. godine firmi Hidro Sporea Živojin sa sedištem u toj opštini, navodi Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), navodi Mihajlo Vujasin u tekstu za Balkan Green Energy News.

- Od tada traje neprestana borba RERI-ja i lokalnih eksperata i aktivista, koji su od nadležnih organa zahtevali poštovanje propisa i zaustavljanje ovog štetnog procesa, kojim bi bila nepovratno uništena međunarodna i jedina planinska reka na teritoriji Vojvodine, zbog svojih prirodnih lepota poznata i kao – srpski Amazon - kažu u ovoj organizaciji.

Nera je jedina planinska reka u Vojvodini. Izvire u Rumuniji i sa oko 1.400 metara visine spušta se kroz kanjon, da bi se delimično primirila u Belocrkvanskoj kotlini, na granici Srbije i Rumunije. Nera i u donjem toku zadržava osobine planinske reke, sa brzacima, šljunkovitim dnom i bistrom vodom, pa je tako i njena flora i fauna predstavljaju jedinstvenu dragocenost u odnosu na druge predela u Vojvodini, kažu u Eko centru Stanište iz Vršca. Nera se nakon 124 kilometra toka uliva u Dunav.

Nera je takođe i ekološki koridor od međunarodnog značaja. U Rumuniji je zaštićena u okviru nacionalnog parka Klisura Nere-Beušnica, a Srbiji od 2015. u okviru predela izuzetnih odlika Karaš-Nera. Te godine je izdata i dozvola za izgradnju mini hidrolektrane na starom mlinsko-odvodnom kanalu Jaruga kraj Nere, koji se za rad mlinova koristio pre Drugog svetskog rata.


Planirani kapacitet hidroelektrane bio je 165 kilovata, što je po rečima aktivista iz udruženja Aurora "dovoljno samo za javnu rasvetu u Beloj Crkvi". Da je voda preusmerena u kanal Jaruga za potrebe hidroelektrane, 10 kilometara Nere bi presušilo, selo Kusić bi ostalo bez reke, a projekat bi ugrozio život u reci koja je i dalje netaknuta i u kojoj ima i pastrmki, pored svog drugog bogatog biodiverziteta, upozorili su lokalni aktivisti.

S obzirom na zanemarljiv doprinos malih hidroelektrana u proizvodnji električne energije u Srbiji, od samo 0,7 procenata, organizacija Bankwatch je zatražila ukidanje podsticaja za ova postrojenja.

Građevinska dozvola je ovom odlukom Opštine Bela Crkva i formalno proglašena nevažećom ali, budući da je već delimično izgrađena, RERI ističe da će nadležnoj inspekciji podneti zahtev za uklanjanje postojećih delova objekta, kao i "za povraćaj terena u pređašnje stanje, čime bi zakon do kraja i dosledno bio sproveden, a štetne posledice u potpunosti otklonjene".
Tagovi: male hidroelektrane, MHE, životna sre
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.