NavMenu

Grejanje na otpatke protiv hladnih radijatora - "Kirka-suri" gradi postrojenja za proizvodnju energije na biomasu i komunalni otpad

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.10.2010. 15:14
Komentari
Podeli

"Kirka-suri", beogradska fabrika kotlova i energetske opreme, pokreće dva nova projekta – termoelektrane-toplane na biomasu i komunalni otpad. Za ta postrojenja, kojim se obezbeđuje struja i toplotna energija po povoljnim uslovima, već je zainteresovano nekoliko opština i kompanija u Srbiji, a plasiraće se po sistemu "ključ u ruke" i u zemljama Evropske unije.

Srbija ima potencijale obnovljivih izvora energije koji bi mogli da zamene 3,6 miliona tona nafte godišnje, od čega čak 2,6 miliona tona tog skupog i uvoznog energenta možemo da zamenimo raznim oblicima biomase, koja inače propada u šumama i na njivama. Drvni otpad i poljoprivredni otpad (slama, ljuske suncokreta, kukurozovina...) mogu biti upotrebljeni za proizvodnju struje i toplotne energije u tzv. termoelektranama-toplanama na biomasu.

- Uskoro krećemo sa izgradnjom termoelektrana-toplana na biomasu koje ćemo raditi u partnerstvu sa opštinama. U ovim postrojenjima dobijamo struju koju naša država otkupljuje po povoljnim uslovima, a toplu vodu ćemo dobiti kao nus proizvod. Toplotnu energiju ćemo ponuduti opštinama odnosno toplanama po konkurentnijim cenama, tako da će visina naknada za grejanje biti do 30% niža od današnje socijalne cene, odnosno 50% jeftinija od komercijalne cene koja će kad-tad doći – kaže u razgovoru za "eKapiju" Siniša Janjušević, menadžer marketinga i prodaje kompanije "Kirka-suri".

On napominje da bi u ovakvom partnerstvu opštine trebalo da obezbede lakše dobijanje dozvola i lokacija za izgradnju, a za uzvrat opštine će dobijati jeftiniju toplotnu energiju.

- Kada dosta toplana duguje za kupovinu gasa, ovakav vid kupovine toplotne energije je dosta isplativiji – kaže Janjušević, i dodaje da se ova investicija vrati za 3-4 godine.

Vrednost ovakve termoelektrane-toplane zavisi od kapaciteta, a npr. ulaganje u TE kapaciteta jednog megavata iznosi između 4 i 5 mil EUR.

Janjušević kaže da je "Kirka-suri" u pregovorima sa nekoliko opština i da za izgradnju ovakvih postrojenja na biomasu nisu potrebni posebni uslovi osim da lokacija bude blizu toplane.

Termoelektrane za sagorevanje smeća

- Po sistemu ključ u ruke radimo i termoelektrane-toplane na komunalni otpad koje funkcionišu tako što se spaljivanjem otpadnog materijala, koji se najpre sortira u posebnim postrojenjima, dobija električna i toplotna energija – kaže Janjušević.

On navodi da su ta postrojenja skuplja od termoelektrana na biomasu i da je cena 3-4 puta veća.

- Komunalni otpad, iako obnovljiv izvor energije, nije čist izvor energije kao biomasa. Za izgradnju termoelektrane na komunalni otpad su potrebna i dodatna postrojenja za filtriranje toksičnih dimnih gasova koja se stvaraju sagorevanjem.

"Kirka suri" radi kompletno postrojenje - od idejnog projekta, energetske studije izvodljivosti o ekonomski najboljem rešenju, preko proizvodnje i montaže opreme, do održavanja postrojenja. Kompanija, postoji već 21 godinu, a osim nastupa na tržištu Srbije, izvozno je orjentisana ka tržištima bivših jugoslovenskih republika, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Rumuniji.

Svoj program "Kirka-suri" je predstavila na Međunarodnom sajmu energetike, koji je održan od 13. do 15. oktobra na Beogradskom sajmu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.