Izvor: eKapija | Sreda, 02.02.2022.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje prva faza izgradnje marine u Velikom Gradištu

Srebrno jezero
Srebrno jezero (Foto: Rajko R. Karišić)
Sporazum o realizaciji prve faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu potpisali su danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, direktor JVP Srbijavode Goran Puzović i predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Matić je podsetila da je Sporazum rezultat prethodno potpisanog Memoranduma o razumevanju u oblasti nautičkog turizma u unutrašnjim plovnim putevima između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Agencije za upravljanje lukama.

Ona je navela da će to omogućiti početak rada na procesu izgradnje marina i međunarodnih putničkih pristaništa i time značajno doprineti unapređenju održivog i planskog razvoja nautičkog turizma u ovom delu Srbije, kao i razvoju turističko-rekreativnog kompleksa na Srebrnom jezeru, gde se iz godine u godinu beleži sve veći broj turista i noćenja, prenosi sajt Vlade.

- Trenutno postoji pristan za čamce bez pratećih sadržaja, ali Dunavom prolazi sve više luksuznih plovila i ti turisti takođe imaju želju da svrate na Srebrno jezero. Dunav ovde predstavlja i granicu sa Rumunijom, odakle dolazi sve veći broj turista - navela je ministarka.

Ona je dodala da za Veliko Gradište izgradnja marine znači izuzetan rast turističkog potencijala i samim tim i veću posećenost, uz uverenje da će se na ovaj način dugoročno približiti domaćim i stranim gostima sve prirodne lepote naše zemlje.

Perović je rekao da marine predstavljaju važan segment nautičkog turizma i da je u prethodnom periodu ova oblast normirana, proglašena su prva lučka područja, dok je Agencija izradila Studiju razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi.

- Ova studija pruža mogućnost za nove investicije i projekte izgradnje marina, čime će se pospešiti nautički turizam u zemlji - ocenio je on i poručio da će se intenzivno raditi na tome da naše buduće marine budu deo nautičkih karata Evrope.

Perović je najavio da su predviđena dalja značajna ulaganja u marinu u Velikom Gradištu, što će doprineti povećanju prihoda ove lokalne samouprave i privlačenju ljubitelja nautike na istok naše zemlje.

Veliko Gradište je, kako je ukazao, prepoznato kao perspektivna lokacija za razvoj marine i međunarodnog putničkog pristaništa zbog blizine turističkih i sportskih sadržaja, pre svega Srebrnog jezera.

Prema njegovim rečima, Agencija je tokom 2021. godine uložila i sredstva u izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa kod Ramske tvrđave.

- Izgradnja i otvaranje marina i novih međunarodnih putničkih pristaništa podići će vidljivost nautičkih potencijala naše zemlje. Želimo da u potpunosti iskoristimo brojne mogućnosti Dunava za dalje poboljšanje međunarodnog i domaćeg rečnog putničkog saobraćaja - zaključio je Perović.

Puzović je istakao da će, zahvaljujući ovom infrastrukturnom projektu, opština Veliko Gradište dobiti marinu i na taj način se uvrstiti među atraktivne destinacije za nautičare, kao i da će se povećati vidljivost nautičkih potencijala i inostranim turistima približiti kulturno-istorijske znamenitosti i prirodna bogatstva naše zemlje.

JVP Srbijavode će u skladu sa svojom delatnošću učestvovati u pripremi potrebne tehničke i druge dokumentacije, vršiti poslove investitora i stručnog nadzora u toku izvođenja radova kako bi se ovaj projekat uspešno realizovao, poručio je Puzović.

Milić je podvukao da će se izgradnjom marine turistička ponuda Srebrnog jezera dodatno unaprediti, a prednosti koje Dunav donosi potpuno iskoristiti, te da se može očekivati rast broja gostiju koji posećuju ovu destinaciju.

Marina će se nalaziti na Dunavu, u neposrednoj blizini Srebrnog jezera. U sklopu nje planirani su i objekti kao što su uprava, klub, prostor za smeštaj plovila, smeštajni kapaciteti, komercijalni i drugi sadržaji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE