NavMenu

Industrijska zona McGovern u Brčkom prostire se na 172 hektara - Urbani kompleks biće zona rada i industrije

Izvor: eKapija Sreda, 02.02.2022. 13:33
Komentari
Podeli
Podzone unutar obuhvata planaPodzone unutar obuhvata plana
Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH uradio je Regulacioni plan za Industrijsku zonu McGovern koja se prostire na 172 hektara zemljišta i kao takva biće jedna je od najvećih u regionu.

Kompletna zona smještena je u naselju Brod na zapadnom izlazu iz grada, a predstavlja vrlo atraktivno zemljište, poručuju iz Zavoda.

- Industrijska zona baza McGovern upravo zbog svog prostornog položaja kako u odnosu na grad, tako i kompletan region, je svojom saobraćajnom povezanošću, a u okviru projekta IPA 2014 "Podrška u uspostavljanju i jačanju poslovnih zona u cilju poboljšanja konkurentnosti na tržištu" (EUSESBI) lokacija izabrana u 10 zona u BiH od apliciranih 130 zona sa područja cijele Bosne i Hercegovine, kao zona s najviše potencijala te se pristupilo izradi studije izvodljivosti navedene poslovne zone, što govori u prilog njenoj atraktivnosti – kaže za eKapiju Mensura Kadrić, šef Sektora za prostorno planiranje u Zavodu.

Kroz zonu prolazi regionalni put Brčko – Cerik koji se veže na magistralni put Tuzla – Orašje, a koji bi trebao imati vezu na planiranu autocestu kroz teritoriju Brčkog. Istočnim rubom zone prolazi koridor obilaznice oko grada Brčko, a kroz zonu lokalni put koji povezuje naselje Brka i naselja južnog dijela distrikta.

- Jedna od pogodnosti ovog prostora jeste da sjevernim obodom zone prolazi željeznička pruga, te je u tom smislu, kao i značaju željeznice u transportu roba opredjeljen i saobraćajni koncept zone. Postojeća pruga bi se mogla iskoristiti za transport robe i drugih dobara iz i u poslovnu zonu. Te je planiran intermodalni centar za iskrcaj i ukrcaj robe kako bi transport bio ekonomičniji i efikasniji – navodi Kadrić.


Podzone i namjena

Kako poručuju iz Zavoda za planiranje projektovanje i razvoj, u odnosu na glavne planirane saobraćajnice koncipirane su i podzone, koje se djelimično razlikuju po unutarnjoj organizaciji, ali ne i po namjeni, koja ostaje fleksibilna u smislu poslovanja i potreba samih vlasnika i budućih korisnika.

- Zona rada i industrije – Baza McGovern predstavlja obuhvat koji će predstavljati sintezu različitih funkcionalnih i organizacionih namjena. U tom smislu u zoni će postojati tzv. Slobodna ekonomska zona, komercijalno-poslovna zona, robno-pretovarni centar-intermodalni terminal, proizvodna zona, zona za potrebe JP Komunalno sa centrom za zaštitu životinja. Uzimajući u obzir blizinu grada i prigradskih naselja, nije jedino dozvoljena "prljava" industrija – objašnjavaja nam Kadrić.

Naglašava da samo podzona 2 predstavlja u cjelosti privatno zemljište, dok u ostalim dijelovima postoji značajan dio zemljišta koji je vlasništvo Brčko distrikta.

- Cijeli prostor je gotovo neizgrađen, tako da predstavlja povoljan prostor budućih investiranja – navodi se.


Slobodna ekonomska zona

U sklopu ove zone planirana je i Slobodna ekonomska zona koja je uspostavljena potpisivanjem memoranduma između Vlade Brčko distrikta i Studen grupacije.

Pod pojmom ekonomski slobodne zone podrazumijeva se specijalna zona u kojoj se normalne trgovačke barijere ne primjenjuju, kao što su carine na uvoz i izvoz. U njima je birokratija minimalizirana, a privredni subjekt koji je smješten u zoni može još dodatno biti oslobođen poreza.

- Ova zona bi trebala da privlači poslodavca, smanjuje nezaposlenost jer treba da podstiče osnivanje novih radnih mjesta, privlači direktna strana ulaganja, povećava izvoz, podstiču transfer tehnologija, te stimuliše ekonomiju na području gdje su osnovane – navode iz Zavoda.Specifičnosti zone


U Brčko distriktu BiH Prostornim planom postoji definisano više industrijskih zona, u nekima i postoje objekti, ali ovo je prvi Regulacioni plan koji je izrađen za zonu, gdje se planski krenulo u realizaciju.

U Zavodu kažu da se prilikom izrade plana prvenstveno vodilo računa da se planira prostor koji će ponuditi savremeni pristup gradnji ovih prostora.

- Predviđena 172 hektara treba da postanu industrijsko (privredno) selo koje neće biti samo jedan skup proizvodno skladišnih objekata, nego prostor pristupačan i privlačan kako korisnicima, tako i svim uposlenicima i budućim investitorima, sa svim potrebnim pratećim sadržajima. U tom smislu ogleda se i specifičnost ovog prostora, u kvalitetno planirajoj saobraćajnoj povezanosti i to za različite vrste transporta (drumski, željeznički, blizina luke, gradski prevoz).

Dalje, osnovni cilj planiranja ovog prostora jeste da se obezbijedi i omogući održiv i skladan prostorni razvoj, putem jačanja ekonomske i socijalne kohezije, pa tako unutar zone jedan dio planiran je gradnju stambenih objekata, kao potencijalnog prostora za život budućih radnika, sa vrtićem.

Još jedna od specifičnosti ove zone jeste velika posvećenost zelenim površinama.

- Zelene površine imaju veliku ulogu u formiranju otvorenih prostora i možda su i najvažniji aspekt formiranja kvalitetnog i ekološki prihvatljivog prostora, u skladu sa savremenim urbanističkim opredjeljenjima. U tom smislu zasniva se i koncept ovog plana, gdje je u formiranju saobraćajnica upotreba drvoreda primarna odrednica, te otvorene površine trga, parkovske površine, sa retenzionim sistemima prikupljanja kišnice - navode iz Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj u Brčkom.

Regulacioni plan za Industrijsku zonu McGovern biće na javnom uvidu do 4. februara, koji bi dalje, u skladu sa zakonskim procedurama, trebalo da ide u proces usvajanja.

V. Marković


Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Finansije

Sve firme u Srbiji dobile nalog na portalu eUprava i eSanduče

Adresa elektronske pošte kojom su privredna lica registrovana u APR-u je povezana sa portalom eUprava i putem nje će stizati obaveštenja o prispeću dokumenata u eSanduče, objavila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu od 12. januara 2024. godine svim privrednim društvima koja se nisu samostalno registrovala kao korisnici usluga elektronske uprave

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.