NavMenu

U Vranju u planu gradnja prihvatilišta za pse i mačke

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.01.2022. 10:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sasa Dzambic Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Vranje bi trebalo da dobije prihvatilište za pse, odnosno azil, koji će se prostirati na površini od 1,98 ha u okviru nove regionalne deponije.

U prihvatilište se smeštaju psi nepoznatih vlasnika i bez vlasnika koje je zoohigijenska služba uklonila sa javnih površina ili su ih našli građani na javnim mestima i površinama i to do zbrinjavanja kod novog vlasnika odnosno do lišavanja života, u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, navedeno je u Planu detaljne regulacije objavljenom u Službenom glasniku Grada Vranja.

Unutar kruga prihvatilišta, odnosno pansiona moraju da postoje:

1) prostorije za boravak, odmor i ishranu lica koja rade u prihvatilištu;
2) prostorije za presvlačenje lica koja rade u prihvatilištu (garderoba);
3) prostorije ili prostor za pripremu hrane za pse;
4) prostorije ili prostor za pranje posuda za hranu i vodu za pse;
5) prostorije ili prostor za skladištenje hrane za životinje i sanitarni čvor.

Pansion mora da ima i odvojenu prostoriju u kojoj se vodi poslovna administracija i evidencija.

Smeštajne prostorije u kojima se drže psi u prihvatilištu, odnosno pansionu moraju da budu fizički odvojene od drugih objekata i prostorija i izgrađene tako da u njima ima dovoljno prostora da se životinje mogu okrenuti, hodati, ustajati, sedati, ležati na način koji je u skladu sa fiziološkim potrebama životinje u odnosu na njenu rasu, pol i veličinu životinje.

Pod u smeštajnim prostorijama u prihvatilištu, odnosno pansionu, mora da bude napravljen od nepropusnog materijala, koji se lako pere, čisti i dezinfikuje i ima obezbeđen drenažni sistem i pad ka odvodnom kanalu, a u prihvatilištu i odvodni sistem koji je poseban za čisti i nečisti deo prihvatilišta.

Prihvatilište mora da ima dve fizički razdvojene funkcionalne celine u kojima se nalaze životinje - nečisti deo prihvatilišta i čisti deo prihvatilišta. U nečisti deo prihvatilišta smeštaju se sve novoprimljene životinje, odnosno životinje nepoznatog zdravstvenog statusa, agresivne i bolesne životinje, kao i one za koje se sumnja da su obolele od besnila.

Po prijemu, posle obavljenog kliničkog pregleda i razvrstavanja psi se smeštaju u bokseve ili kaveze, zavisno od vrste, pola, starosti i temperamenta životinje.

Osim za pse, ovaj azil biće namenjen i za mačke.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.