Izvor: RTV | Četvrtak, 14.10.2010.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavljen Vojvođanski IKT klaster

Informatika i komunikacije su privredna grana s velikom budućnošću, od koje zavisi i razvoj mnogih drugih delatnosti, istaknuto je juče u Novom Sadu, na promociji početka rada Vojvođanskog IKT klastera.

Skup u Svečanom salonu Petrovaradinske tvrđave održan je uz podršku Vlade Vojvodine i Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ), pola godine nakon Osnivačke skupštine tog poslovnog udruženja.

- Informaciona i komunikaciona tehnologija zaista imaju svetlu budućnost, a udruživanje firmi koje u toj oblasti rade ima višestruki značaj - istakao je pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

Prema njegovim rečima, zajedničko delovanje je znatno konkurentnije, produktivnije i isplativije nego pojedinačni nastupi često malih kolektiva, a njihovim udruživanjem se doprinosi i sprečavanju "odliva mozgova", kao, kako je rekao, "najvećeg mogućeg gubitka za jednu državu".

- Vlada Vojvodine će i dalje davati punu podršku IKT klasteru, što će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, razvoj nauke i tehnologije i pretvaranje Novog Sada i pokrajine u regionalnog lidera u informatičkoj oblasti" - dodao je Pajtić.

Skup je otvorio direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja, a prisutnima se obratio i predsednik Skupštine tog udruženja Vojin Šenk.

Vojvođanski IKT klaster, kao što i samo ime govori, predstavlja udruženje preduzeća koje rade u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija. Za sada ima 26 članova sa ukupno 1.500 zaposlenih, koji su lane ostvarili promet od 26 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.